Investigació policial

Trobats l’ADN i empremtes a les cartes amenaçadores a Marlaska, Iglesias i Gámez

  • Interior afirma que les missives eren manuscrites però utilitzant un regle amb lletres

Trobats l’ADN i empremtes a les cartes amenaçadores a Marlaska, Iglesias i Gámez
3
Es llegeix en minuts

Els especialistes de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat han trobat restes de l’ADN i empremtes dactilars en les tres primeres cartes amb amenaces enviades al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, l’exvicepresident i líder de Unides Podem, Pablo Iglesias, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. L’anunci l’ha realitzat el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, en una entrevista al Canal 24 Horas de RTVE.

El número dos de Grande-Marlaska ha demanat deixar treballar els especialistes de criminalística per trobar l’autor o autors de les cartes amb bales al seu interior del calibre 7,62 mm i les amenaces remeses a diferents càrrecs públics. «El que sí que podria avançar en aquest moment és que s’han trobat restes tant de l’ADN com d’unes empremtes dactilars», ha assenyalat respecte a les primeres cartes, sense detallar si aquestes evidències són les mateixes en tots els sobres. En aquest sentit, ha sol·licitat que «ara toca deixar treballar els criminalistes per veure si les empremtes i restes d’ADN poden oferir algun resultat».

Prèviament havia parlat que les primeres cartes remeses al Ministeri de l’Interior –la de Grande-Marlaska i Iglesias– i a la Direcció General de la Guàrdia Civil –en el cas de Gámez– eren «manuscrites però s’hi ha utilitzat un regle buit» (d’aquells que permeten retolar lletres segons una plantilla)

Pel que fa a les bales, Pérez ha indicat que s’ha detectat l’empresa que les fabricava a Espanya i el temps de fabricació. «Sembla que es correspon amb els anys 80», ha assenyalat, confirmant que és munició que ja està en desús. Quant als sobres, la investigació ha permès determinar que l’«empresa fabricant, en principi, no seria una espanyola, però sí la distribuïdora a Espanya».

Possible efecte contagi

Les primeres cartes a Grande-Marlaska, Iglesias i Gámez es van conèixer el passat 22 d’abril, enmig de la campanya electoral de la Comunitat de Madrid. Després s’han conegut altres enviaments, de nou al líder d’Unides Podem i candidat a aquests comicis i, a més, a la presidenta madrilenya i candidata a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, en aquest cas interceptada per Correus a Sant Cugat (Barcelona).

Sobre si aquest fet podria ser un possible efecte contagi, Rafael Pérez ha assenyalat que la seva opinió com a secretari d’Estat de Seguretat és que des del Ministeri i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat «tenen l’obligació d’investigar i perseguir qualsevol mena de delicte, sobretot aquells que podem considerar que tenen una certa gravetat i entitat». D’aquesta manera es pot «neutralitzar qualsevol amenaça que es pugui produir contra un càrrec públic o qualsevol ciutadà». «Hem de protegir tota la ciutadania i neutralitzar els que vulguin amenaçar els altres, i garantir que ens podem moure lliurement en la democràcia en la qual vivim».

Notícies relacionades

El número dos del Ministeri de l’Interior també s’ha referit a una denúncia que ha presentat Pablo Iglesias aquest divendres per un presumpte xat de policies que proferien insults i amenaces contra ell en un grup de la xarxa social Facebook. «Sembla», ha respost, «que la denúncia s’ha interposat a la comissaria del Congrés dels Diputats i el fet que s’hagi acudit, precisament, a la comissaria del Congrés dels Diputats demostra la confiança que té el denunciant en la Policia Nacional i les forces i cossos de Seguretat de l’Estat, confiança i suport que tenen també des de la Secretaria d’Estat de Seguretat».

En aquest sentit, ha repetit un missatge habitual del ministre Fernando Grande-Marlaska: «Els nostres policies nacionals i guàrdies civils es vesteixen l’uniforme dels valors constitucionals i actuen sempre amb la màxima neutralitat».