La nova legislatura a Catalunya

El Govern en funcions se sotmet al control del Parlament

  • El ple votarà el relleu de Cuevillas per Madaula a la Mesa de la Cambra catalana

Pere Aragonès descendiendo por las escaleras del Parlament.

Pere Aragonès descendiendo por las escaleras del Parlament. / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament celebra aquest dijous el primer ple ordinari de la legislatura després de la constitució de la Cambra i el debat d’investidura fallit de l’aspirant republicà Pere Aragonès. En aquesta jornada tindrà lloc la primera sessió de control al Govern en funcions després de quatre mesos sense comparèixer a causa del període electoral, i també es votarà el relleu a la Mesa. 

El ple és excepcional, perquè podran assisti-hir tots els diputats, ja que s’ha de votar en urna la candidatura d’Aurora Madaula (Junts) com a secretària del tallafoc parlamentari després de la renúncia de Jaume Alonso Cuevillas, apartat després de qüestionar la desobediència. Quan s’abordin els punts de l’ordre del dia que no requereixen votació només es podran mantenir a l’hemicicle entre 40 i 68 diputats.

Els representants s’asseuran a l’hemicicle per primera vegada en aquesta legislatura, ja que les tres sessions anteriors es van desenvolupar a l’Auditori. A causa de l’alt cost logístic –152.000 euros en total–, la Mesa va decidir tornar a la sala de plens, amb l’obligatorietat d’utilitzar una mascareta FFP2 i deixar un escó de distància entre diputats, establint com a seients útils les llotges i la tribuna de convidats.

Preguntes al Govern

En la sessió de control, PSC, ERC i Junts podran fer tres preguntes al Govern, mentre que la resta només podrà dirigir-n’hi una. Al vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, se li preguntarà una vegada per partit. 

Notícies relacionades

Malgrat la insistència del PSC, Cs i PPC, Aragonès no compareixerà dijous –el seu partit va al·legar motius d’agenda–, però sí que es votarà si ha de retre comptes davant la Cambra en un altre ple sobre la gestió de la pandèmia i els fons europeus. 

Qui sí que hi compareixerà és el Síndic de Greuges, per exposar el seu informe de l’any 2019, i també s’abordaran els comptes de la Generalitat del 2016 i del 2017.