Política

El Senat debat una moció del PSOE per aïllar «extremismes» com el de Vox

  • La proposta no compta amb el suport del PP, que ha presentat esmenes, igual com JxCAT i Esquerra Confederal

rjulve40666000 graf5199  madrid  24 10 2017   sesi n constitutiva de la com171025110304

rjulve40666000 graf5199 madrid 24 10 2017 sesi n constitutiva de la com171025110304 / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple del Senat debat avui una moció amb què el PSOE pretén que la Cambra condemni «extremismes» com els que segons els socialistes representa Vox, mentre els seus grups es comprometen a no recolzar l’«agenda» parlamentària en matèries com la violència de gènere o el canvi climàtic. El text serà debatut aquesta tarda en sessió plenària i de moment no compta amb el suport del PP, que ha presentat una moció alternativa amb què proposa incloure el rebuig dels que no condemnen el terrorisme, els règims totalitaris, l’okupació o els ‘escraches’, davant l’«oblit» del PSOE a aquests «radicalismes».

També esmena JxCAT la iniciativa perquè la Cambra condemni «la judicialització de la política contra l’independentisme català impulsada des de les mateixes institucions de l’Estat», així com «la institucionalització de l’odi, la repressió i la persecució contra l’independentisme català». I es discutirà una tercera addició d’Esquerra Condeferal, que proposa impulsar, sota el «lideratge» del president del Govern, un «pacte de lliure adhesió per a la defensa de la democràcia» en favor dels drets humans i la tolerància, el respecte mutu «sense atacs al contrari» i rebutjant la «intimidació, l’amenaça i les agressions» per aconseguir objectius polítics.

El portaveu del grup socialista, Ander Gil, assegura que amb la seva moció els socialistes pretenen combatre el «discurs d’odi» de formacions com Vox, assegura que la seva moció «és clara» i que «qualsevol demòcrata» pot subscriure-la, i per això insta els populars a recolzar-la i deixar així de «riure’ls les gràcies».

Notícies relacionades

En nom del PP, Javier Maroto adverteix, no obstant, que, a més de reprovar els que no reconeixen la violència masclista o el canvi climàtic, cal esmentar altres mostres de radicalisme de què el PSOE evita parlar perquè té aquests radicals «dins del seu propi govern» i li fa vergonya admetre-ho.

La moció socialista denuncia el risc de «desestabilització política» de partits com Vox, perquè utilitzen les institucions per «contaminar el debat democràtic». A més, insta les altres forces polítiques a comprometre’s a no recolzar les iniciatives del que el PSOE descriu com «l’agenda de l’extremisme a Espanya», inclosos alguns dels aspectes més polèmics de l’ideari de Vox. La moció recorda que hi ha grups d’«extrema dreta» que aprofiten la «raonable inseguretat» motivada en els ciutadans per la pandèmia per, a través de les xarxes socials, «fomentar la desconfiança social» i la «deslegitimació dels sistemes democràtics». I es refereix als que disposen d’«alguna representació parlamentària per contaminar el debat democràtic portant-ho a les institucions», alertant que el seu objectiu «no és cap més que la desestabilització política» mitjançant «un discurs contrari a l’esperit que ha acompanyat durant més de quatre dècades l’obertura, aprofundiment i consolidació democràtica a Espanya». En suma, la moció planteja que el Senat rebutgi «les posicions extremistes que tan sols fomenten idees d’odi i confrontació i s’aparten dels valors de la tolerància i el respecte en què es basa la nostra convivència», i convida a mantenir el consens polític en afers com els drets de la dona i la lluita contra la violència de gènere, la defensa dels sistemes públics educatiu i sanitari, la lluita contra el canvi climàtic i la llibertat sexual i reproductiva dels ciutadans.

Temes:

Senat PSOE Vox