Polèmica entre partits

El Govern acusa al BOE els seus antecessors del PP de «desmantellar les llibertats»

El PP carrega contra l’Executiu de Sánchez i l’acusa de sectarisme al butlletí

Un piquet informatiu discuteix amb un conductor d’ambulàncies.

Un piquet informatiu discuteix amb un conductor d’ambulàncies. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El Govern de Pedro Sánchez ha inclòs en una modificació legal publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) crítiques als seus antecessors, l’Executiu del PP liderat per Mariano Rajoy. En concret, han inclòs una crítica política en el preàmbul de la derogació de l’article 315.3 del Codi Penal, que castigava amb fins a tres anys de presó els piquets informatius que coaccionin en una vaga.

«Amb la crisi com a oportunitat, des de l’arribada al Govern del Partit Popular el desembre del 2011, es va iniciar un procés constant i sistemàtic de desmantellament de les llibertats i especialment d’aquelles que afecten la manifestació pública del desacord amb les polítiques econòmiques del Govern», resa la modificació del Codi Penal que es publica aquest divendres.

Reacció popular

El president del PP, Pablo Casado, ha qualificat de «gravíssim» que es traslladi al rei, per a la seva ratificació, una reforma legislativa que s’utilitza per «atacar» el principal partit de l’oposició. «Ja és el súmmum que també des del BOE ens insultin». El líder del PP ha anunciat, en declaracions als periodistes, que el seu partit reclamarà la compareixença de la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, i ha acusat el PSOE de convertir el BOE en un «pamflet electoral».

El conseller madrileny de Justícia i vicesecretari de Justícia i Interior del PP, Enrique López, ha denunciat l’existència d’aquesta crítica política al BOE a través de Twitter. «No tenen límits», ha criticat López, que considera que la crítica política en la llei és «el mai vist». «Despenalitzen la violència dels piquets i institucionalitzen el sectarisme. ¿Governar seriosament?», ha conclòs.

Despenalització de piquets

Notícies relacionades

La despenalització dels piquets informatius va ser aprovada el mes de març passat en el ple del Congrés, amb el rebuig de PP, Vox i Cs, partidaris de l’existència d’un tipus penal específic per a la coacció en el context d’una vaga.

Els partits de la coalició de Govern, PSOE i Podem, i els socis de l’Executiu van recolzar la derogació d’un delicte que ve de 1928, es va recuperar el 1976 i es va mantenir en el Codi Penal de 1995.