Indústria militar

El primer submarí de fabricació espanyola, l’S-81 ‘Isaac Peral’, llest per a l’aigua

  • Espanya es converteix en el desè país del món en arribar a la capacitat industrial per fabricar submarins

El primer submarí de fabricació espanyola, l’S-81 ‘Isaac Peral’, llest per a l’aigua
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El submarí S-81 ‘Isaac Peral’, el primer submergible fabricat a Espanya, ja està llest per a l’aigua i està previst que aquest dijous faci la seva primera immersió. La nau militar ha sigut acoblada per l’empresa pública Navantia per a l’Armada i, si supera l’última prova de foc d’aquesta setmana, convertirà Espanya en el desè país a tot el món amb capacitat industrial per fabricar submarins. 17 anys després de l’inici dels treballs, la indústria militar espanyola ha sigut capaç de liquidar el seu primer submergible de la sèrie S-80; a les drassanes de Cartagena (Múrcia).

A més de l’‘Isaac Peral’, Navantia actualment està fabricant tres unitats més de la sèrie S-80. Aquests models tenen 7,3 metres de diàmetre, porten dins 60 quilòmetres de cables i es poden operar amb 32 mariners, contra les 65 persones que necessitaven els seus predecedors, els de la classe S-70, construïts en els anys 70 del segle passat en col·laboració amb França. Aquests barcos submergibles estan dissenyats per poder estar-se sota l’aigua un període de quinze dies, amb una autonomia estratègica que permet operar el seu sistema de propulsió independent de l’atmosfera (AIP). Així, obtenen aigua i electricitat a qualsevol profunditat gràcies a un sistema de pila combustible en què l’hidrogen i l’oxigen es combinen per produir-los.

Notícies relacionades

L’‘Isaac Peral’ es posarà a l’aigua per primera vegada aquest dijous, en un acte que comptarà amb la participació dels reis i les seves filles. De fet, la infanta Leonor serà ‘padrina’ honorífica d’aquest primer submergible de fabricació espanyola. Després d’aquesta primer immersió, l’‘Isaac Peral’ entrarà en l’última etapa de testatge abans de la seva entrega final, prevista per al 2023; una vegada s’acabi de posar a punt. A partir de dijous, l’S-81 ‘Isaac Peral’ es traslladarà des del taller on s’ha construït a la drassana de Navantia fins al mar mitjançant un dic inundable, una maniobra que requereix diverses hores i que es farà en els dies següents. Una vegada a l’aigua, començaran les proves de port i, en una segona fase, les proves de mar, amb navegació a la superfície i immersió fins a la seva cota màxima.

La seva primera navegació està programada per a principis del 2022 i la seva entrega definitiva un any després, temps en què l’Armada haurà de sostenir-se amb dos submarins S-70, un nombre que només li permet tenir-ne com a màxim un operatiu, contra els vuit que tenia als anys 80. Des de Navantia calculen poder entregar ja de forma definitiva el 2026 els quatre S-80 encarregats, l’S-81 ‘Isaac Peral’, l’S-82 ‘Narciso Monturiol’, l’S-83 ‘Cosme García’ i l’S-84 ‘Mateo García dels Reyes’.