Eleccions a la Comunitat de Madrid

Gabilondo reforça la seva campanya fitxant Maroto com a vicepresidenta econòmica

  • L’actual ministra d’Indústria continuarà al seu lloc al Govern i només el deixarà si el candidat és elegit president de la Comunitat de Madrid

  • No pot incorporar-se a les llistes socialistes i de moment farà poca campanya per centrar-se en la seva activitat institucional

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La campanya d’Ángel Gabilondo per les eleccions madrilenyes del pròxim 4 de maig, dissenyada gairebé de principi a final per l’equip de Pedro Sánchez a la Moncloa, barrejant pel camí Govern i partit, ha donat aquest divendres una sorpresa. Reyes Maroto, l’actual ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, serà la vicepresidenta econòmica del candidat socialista si aconsegueix ser investida presidenta, una hipòtesi a què les enquestes atorguen escasses possibilitats, a causa de l’empenta de l’aspirant del PP, Isabel Díaz Ayuso. 

Sánchez es mostra així disposat a prescindir de Maroto i fer una crisi de Govern després dels comicis madrilenys, convocats per sorpresa per Ayuso, l’actual presidenta, arran de la moció de censura del PSOE i Cs al PP a Múrcia, que finalment no va tirar endavant a l’atraure els conservadors tres diputats autonòmics taronges, que es van convertir en trànsfugues. Maroto, de fet, ja havia entrat a les travesses com a possible cap de cartell del PSOE al 4-M, però finalment l’escollit ha tornat a ser Gabilondo, que es presenta per tercera vegada, amb una campanya atapeïda de missatges de centre, pensada per atraure l’antic votant de Cs, ara en estampida.

Maroto, de moment, no deixarà l’Executiu, però amb el seu fitxatge per part de Gabilondo, s’acabi materialitzant o no, Sánchez ja ha llançat el missatge que la considera prescindible. Només hi hauria canvis en el Govern si l’aspirant socialista aconsegueix la presidència madrilenya. I ni tan sols en aquest cas està clar que sigui vicepresidenta econòmica a Madrid. Si l’esquerra aconsegueix obtenir majoria parlamentària (69 escons), en contra del que vaticinen els sondejos, el PSOE haurà de pactar amb Més Madrid i Unides Podem. És a dir, els llocs a l’Executiu autonòmic estaran condicionats per la negociació. El candidat del partit morat, Pablo Iglesias, va reaccionar a l’anunci socialista criticant el «repartiment de càrrecs» preelectoral. La de Més Madrid, Mónica García, es va expressar en termes similars.

Viatges imminents

La ministra d’Indústria tampoc es pot incorporar a les llistes electorals del PSOE perquè ja es troben tancades. Maroto, que ja va treballar amb Gabilondo com a diputada a l’Assemblea de Madrid entre el 2015 i el 2018, farà poca campanya i continuarà amb la seva activitat institucional. Dilluns que ve serà a Lanzarote, segons informen fonts del seu departament. Dijous viatjarà a Mèxic, on hi serà cinc dies, per participar en una cimera internacional de turisme. 

Notícies relacionades

Aquesta operació té molts punts en comú amb la que va portar a terme Salvador Illa, candidat del PSC a la Generalitat, just abans de les últimes eleccions catalanes. L’exministre de Sanitat, dins d’una campanya en què els col·laboradors de Sánchez van tenir també un pes molt important, va anunciar llavors que Maurici Lucena, actual president i conseller delegat d’Aena, seria el seu vicepresident econòmic

Gabilondo va presentar aquest divendres a Maroto durant un breu acte a la seu del PSOE. «Em vull comprometre», va assenyalar la ministra. «Cal fer fora Ayuso de la Puerta del Sol, per acabar amb un Govern individualista que ha abandonat els madrilenys a la seva sort», va concloure.