Cita amb les urnes

¿Qui guanyarà les eleccions a la Comunitat de Madrid? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides

  • EL PERIÓDICO i Agenda Pública actualitzen les expectatives de vots i escons i la fórmula de govern més probable, segons els experts

¿Qui guanyarà les eleccions a la Comunitat de Madrid? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides
3
Es llegeix en minuts
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb les eleccions autonòmiques a Madrid ja en marxa, EL PERIÓDICO i Agenda Pública continuen actualitzant el mercat de prediccions Predi per conèixer l’evolució al minut de l’estimació de vots i escons, les expectatives de participació i la fórmula de govern més probable. Es tracta d’una eina electoral similar a un mercat de borsa, que es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques. Aquest és l’únic mecanisme per seguir l’última hora de les expectatives electorals davant la prohibició legal de publicar enquestes fins a les 20.00 hores d’avui.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

En l’actualització de Predi d’aquest dimarts, jornada electoral, el bloc de dretes (PP-Vox) ha reforçat en les últimes hores l’ajustada majoria absoluta que ha mantingut al llarg de tota la sèrie de prediccions. Les tres forces d’esquerres es quedarien a tres escons de desbancar del poder el PP després de 26 anys al capdavant de la Comunitat de Madrid. Quant a estimació de vot, tant populars com ultres milloren els seus resultats, mentre que el PSOE i Més Madrid perden força en benefici d’Unides Podem.

L’actual presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, encapçala les prediccions amb el 40,88% dels vots, tres dècimes més que ahir, i recupera els 59 escons (ara en té 30), un més que fa 24 hores. La majoria absoluta a l’Assemblea de Madrid se situa en 69 diputats, un llistó que els populars depassarien amb els 11 parlamentaris que Predi vaticina a Vox (avui en té 12), que avança dues dècimes i es col·loca en el 8,02% dels sufragis.

Els socialistes, amb Ángel Gabilondo com a candidat i força més votada en les últimes autonòmiques, tornen al PP l’escó que li van arrabassar ahir i se situen en el 21,89% de vots, tres dècimes menys que 24 hores enrere. El PSOE obtindria 31 representants (ara en té 37). Més Madrid, el partit d’Iñigo Errejón amb Mónica García com a candidata, frena el seu ascens i aconseguiria el 15,81% dels sufragis i 23 parlamentaris (avui en té 20), mig punt menys que en l’anterior pronòstic. Quant a Pablo Iglesias, candidat d’Unides Podem, guanya dues dècimes i arriba al 8,8% de les paperetes i 12 escons (ara en té 7).

Ciutadans no remunta i es queda en el 3,1% dels sufragis, registre molt similar al d’ahir. El partit taronja, doncs, es quedaria molt lluny de la barrera legal del 5% que dona accés a l’Assemblea de Madrid, i no obtindria representació. Des de l’inici de la sèrie, Cs ha perdut 1,8 punts en estimació de vot. Cal recordar que la formació d’Inés Arrimadas, que presenta com a candidat Edmundo Bal, va obtenir 26 escons al Parlament autonòmic en les eleccions del 2019.

Així doncs, un dia més, l’escenari postelectoral amb més probabilitats segueix sent que Ayuso revalidi la presidència en un Executiu en solitari, tot i que les opcions d’un tripartit d’esquerres tornen a escalar posicions. El govern del PP amb recolzaments externs és la fórmula amb més possibilitats, però baixa un punt i mig en les últimes 24 hores (46,75%).

Notícies relacionades

Encara més retrocedeixen, una mica més dos punts, les probabilitats d’una coalició d’Ayuso amb Vox (19%). Quant a les opcions d’un tripartit d’esquerres (PSOE-Més Madrid-Unides Podem), ascendeixen de nou, dos punts i mig respecte a l’anterior pronòstic (25,72%).

Segons el panel d’especialistes de Predi, la participació en les urnes se situaria en el 69,47%, més de cinc punts per sobre de la recollida en les eleccions autonòmiques del 2019 (64,27%). Les expectatives de mobilització amb prou feines han millorat una dècima respecte a l’anterior predicció.