Ple del Congrés

Sánchez defensarà el seu pla anticrisi disposat a no prorrogar l’alarma

  • El president donarà compte també del calendari de vacunació després de suspendre’s l’entrega de dosis de Janssen

Sánchez defensarà el seu pla anticrisi disposat a no prorrogar l’alarma
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, defensarà aquest dimecres davant el ple del Congrés el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus i disposat a no prorrogar l’estat d’alarma més allà del 9 de maig. Si l’estat d’alarma es dona per conclòs en aquesta data, avui serà l’última vegada que Sánchez compareixerà davant del Congrés per anar informant de la seva evolució, ja que es va comprometre a fer-ho cada dos mesos.

No obstant, el cap de l’Executiu aprofitarà aquesta compareixença davant el ple de la Cambra baixa per presentar el Pla de Recuperació de l’Economia, que va ser tramitat aquest dimarts per la comissió creada a l’efecte i de què formen part tots els ministres. Aquest pla serà aprovat definitivament per un pròxim Consell de Ministres i s’enviarà a Brussel·les abans que el 30 d’abril conclogui el termini fixat per la Comissió Europea.

Sánchez va oferir detalls d’aquest document en una compareixença davant la premsa després de l’última reunió del seu Gabinet, en què va informar que consta de 102 reformes i 110 inversions. Les inversions públiques recollides en aquest pla entre el 2021 i el 2023 ascendiran a gairebé 70.000 milions, principalment en transició ecològica (39% del total) i digital (29%), així com en educació i formació (10,5%) i recerca i desenvolupament (7%).

Per Sánchez, es tracta d’un pla històric, i així ho exposarà aquest dimecres davant els grups parlamentaris. Serà un dels afers d’enfrontament amb l’oposició, ja que el líder del PP, Pablo Casado, va lamentar que Sánchez ho fiï tot a les ajudes europees i presenti uns nous «brots verds» sense detallar reformes, sense presentar-lo encara a Brussel·les i «sense comptar amb ningú». «El seu tacticisme electoral és una irresponsabilitat només a l’altura de les seves mentides», va escriure Casado en un missatge al seu compte de Twitter.

En un ambient polític crispat a conseqüència de les eleccions a la Comunitat de Madrid el 4 de maig, el debat al Congrés es preveu que doni peu a una successió de retrets mutus a compte del pla de recuperació, del pla de vacunació o de les perspectives davant el final de l’estat d’alarma.

Notícies relacionades

Sánchez insisteix que la seva intenció és que el 9 de maig, quan acaba l’estat d’alarma actualment en vigor, no es prorrogui, i considera que les comunitats autònomes tenen mitjans legals per fer front a la pandèmia sense la cobertura d’aquesta mesura excepcional emparada per la Constitució. No obstant, diversos presidents autonòmics, entre els quals, el ‘lehendakari’ Íñigo Urkullu, defensen que es prorrogui, una cosa per la qual advocarà davant el ple el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban. De moment, Sánchez rebutja convocar una Conferència de Presidents per analitzar aquest assumpte, en contra del que li demanen Casado i diverses comunitats.

El president del Govern tindrà ocasió de reiterar, així mateix, les fites del calendari de vacunació contra el coronavirus després que Janssen hagi suspès l’entrega a Espanya de 300.000 dosis prevista per avui, una decisió adoptada després que els Estats Units van suspendre cautelarment l’administració de la vacuna després de detectar sis casos de coàguls sanguinis greus i rars.