Les negociacions per formar govern

Aragonès parla amb Puigdemont i Sànchez per desencallar la investidura

  • El vicepresident revela que va mantenir una conversa «esclaridora» amb l’expresident

  • Confia que hi haurà «aviat» acord amb JxCat perquè no hi ha «cap escull insalvable»

2
Es llegeix en minuts

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s’està implicant directament en els contactes amb JxCat per mirar de desbloquejar la seva investidura i ha mantingut converses en els últims dies amb Jordi Sànchez i Carles Puigdemont. Així ho ha revelat en declaracions a Catalunya Ràdio, en què ha insistit que és necessari formar un govern «el més aviat possible» per «afrontar les urgències» que té Catalunya.

Al marge dels equips negociadors constituïts per les dues formacions, Aragonès ha explicat que ell personalment manté una «interlocució prioritària» amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i que també ha tingut contacte recentment amb altres dirigents d’aquest espai, com Laura Borràs o Puigdemont. Amb l’expresident de la Generalitat, ha precisat, va mantenir fa uns dies una «conversa cordial i esclaridora», en què Aragonès va constatar que coincideixen a defensar l’autodeterminació i una amnistia i va subscriure la proposta continguda en el programa electoral de JxCat d’«apel·lar a organismes europeus» per reivindicar la celebració d’un referèndum a Catalunya.

Aragonès ha explicat que ERC ha fet una proposta «completa» a Junts sobre un acord de govern que, ha dit, hauria de permetre desencallar la situació. El dirigent republicà s’ha mostrat convençut que hi haurà acord «aviat», ja que no hi ha «cap escull insalvable». Seria una «irresponsabilitat», ha advertit, esgotar el termini del 26 de maig, data en què, si no hi ha hagut investidura, seran convocades automàticament eleccions.

ERC, segons ha explicat, ha traslladat a JxCat «una proposta bastant completa» sobre les línies mestres i l’estructura d’un nou Govern, document que ara estan negociant. Aragonès ha confirmat la informació publicada pel diari ‘Ara’ segons la qual ERC i JxCat negocien constituir tres comissions de seguiment de l’acord de legislatura al qual arribin, més un «botó vermell» al màxim nivell que s’activaria en casos de crisi.

Notícies relacionades

Dins de l’estructura del nou Govern, ERC planteja crear els departaments de Feminismes i d’Acció Climàtica, recuperar la Conselleria d’Universitats i Recerca i evitar que l’Executiu de coalició funcioni amb «compartiments estancs».

Preguntat sobre si estaria disposat a encapçalar un Govern en solitari, sense JxCat, Aragonès ha recalcat que el que vol és «presidir un govern de coalició» que «reflecteixi com a mínim la majoria del bloc de 74 diputats independentistes», si bé ERC està «preparada per assumir les responsabilitats» que facin falta. Aragonès ha instat JxCat a tancar al més aviat possible un acord perquè «cada dia que passa el cost de no formar govern és més alt» i cal «fer uns pressupostos per a aquest 2021». Segons el seu parer, per tenir un acord no s’hauria d’«esperar» fins al congrés extraordinari que JxCat celebrarà del 7 al 8 de maig.