Debat al Congrés

Els socis del Govern demanen a Sánchez una «alternativa» si no vol prorrogar l’alarma

  • PNB, EH Bildu, PDECat, Més País i Compromís exigeixen al cap de l’Executiu que expliqui demà a la Cambra baixa la seva proposta per quan decaigui la mesura

Els socis del Govern demanen a Sánchez una «alternativa» si no vol prorrogar l’alarma
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El pròxim 9 de maig decaurà l’estat d’alarma. Almenys, aquesta és la intenció del president del Govern, Pedro Sánchez, que la setmana passada va rebutjar prorrogar aquesta mesura constitucional. Aquests plans s’han guanyat el rebuig dels socis de l’Executiu de coalició i d’altres formacions polítiques, que exigeixen a Sánchez que posi sobra la taula una «alternativa» a l’alarma en la seva compareixença dimecres al Congrés dels Diputats per donar compte d’aquesta mesura concreta.

El PNB, EH Bildu, PDECat, Més País i Compromís han assenyalat aquest dimarts que la situació epidemiològica no millorarà de manera substancial del 9 al 10 de maig i que, per tant, si el Govern no vol ampliar l’estat d’alarma vigent des del 25 d’octubre, haurà d’oferir una «alternativa jurídica». Aquesta exigència, a més, la recolzen també comunitats autonòmiques de símbol divers –País Basc, Andalusia o Múrcia–, que demanen prorrogar la mesura.

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha assenyalat que «caldria buscar una solució política que arribi i doni cobertura i seguretat jurídica a totes les accions» que es portaran a terme després del 9 de maig. Al seu entendre, les autonomies no tenen «instruments legals» suficients per mantenir les restriccions, com defensen els membres del Govern. En la mateixa línia, la portaveu de Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha demanat a Sánchez que «busqui una alternativa jurídica i política» o estarà «obligat a prorrogar l’estat d’alarma».

Notícies relacionades

El seu homòleg a Més País, Íñigo Errejón, s’ha mostrat «atònit» davant el fet que Sánchez vagi a comparèixer aquest dimecres al Congrés i encara no se sàpiga «què dirà». «Al Govern li correspon portar una alternativa», ha reivindicat tot seguit. El seu company de Compromís, Joan Baldoví, ha assenyalat que «el més raonable del món» seria que el cap de l’Executiu convoqués la Conferència de Presidents Autonòmics per prendre una decisió conjunta.

«Esperem que ens digui demà què passarà el 10 de maig», ha remarcat el portaveu del PDCat, Ferran Bel, que ha insistit que si Sánchez no vol prorrogar l’alarma haurà d’oferir una alternativa i explicar, a més, per què aquesta alternativa no es va posar en marxa fa quatre mesos.