Sense debat amb l’oposició

El PP acusa el Govern de fer un ús partidista dels fons europeus

  • Part de l’oposició critica a l’Executiu que no acordi el pla de reformes que Espanya haurà de complir per rebre les ajudes

El PP acusa el Govern de fer un ús partidista dels fons europeus
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP considera que Pedro Sánchez està fent un ús interessat dels fons europeus en plena precampanya de les eleccions madrilenyes del 4 de maig, donant a conèixer a comptagotes els projectes d’inversió i el calendari de reformes que presentarà a Brussel·les abans del 30 d’abril.

El cap dels conservadors, Pablo Casado, considera que la Moncloa ho està fiant «tot a les ajudes europees» presentant «nous brots verds sense pla de reformes» i «sense comptar amb ningú», per l’absència de debat previ. La vicesecretària de Sectorial del PP, Elvira Rodríguez, va retreure al president del Govern central que aquest dimarts, en roda de premsa després del Consell de Ministres, repetís a grans trets el que ja va explicar dilluns en un fòrum econòmic. «El debat democràtic brilla per la seva absència. ¿Ho tornarà a repetir demà al Congrés?», es va preguntar amb referència a la compareixença extraordinària d’aquest dimecres a l’hemicicle, una cita que en principi tenia per objectiu debatre només sobre l’estat d’alarma i la pandèmia.

La precampanya a l’Assemblea regional de Madrid, per la convocatòria d’eleccions anticipades aprovada per Isabel Díaz Ayuso (PP), està enterbolint el debat polític sobretot perquè Sánchez s’ha llançat a confrontar directament amb la candidata conservadora. Tots dos es busquen i, aquest dimarts, la presidenta madrilenya, pocs minuts després que Sánchez acabés de parlar davant la premsa, li va criticar que faci «els anuncis a la seva conveniència».

El retard en la jubilació

Notícies relacionades

Però la falta de debat sobre el pla de reformes amb dates concretes (que s’haurà de complir perquè vagin arribant els fons durant els pròxims anys) no és només alguna cosa que denunciï el PP. També els socis parlamentaris del PSOE van mostrar el seu recel davant les mesures del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, dirigides a retardar la jubilació. «No entenem quina obsessió té aquest Govern a intentar que la gent es jubili més tard», es va queixar aquest dimarts en una roda de premsa abans de la Junta de Portaveus del Congrés el portaveu de Més País-Equo, Íñigo Errejón. Va avisar Sánchez que si segueix endavant amb aquesta idea no comptarà amb el seu recolzament. També va qüestionar el retard de la jubilació EH Bildu, que malgrat que veu bé que es pugui incentivar va remarcar que no en totes les feines es pot continuar treballant a partir dels 65 anys. «Hi ha moltes feines que són físiques i la gent arriba molt deteriorada i cansada a aquesta edat», va declarar la portaveu, Mertxe Aizpurua. Joan Baldoví, de Compromís, va lamentar que l’Executiu estigui actuant de forma «unilateral» i va insinuar que no veu Unides Podem recolzant el retard de l’edat de jubilació. I, efectivament, els morats no creuen que el xec de 12.000 euros per a qui es jubili més tard sigui una bona idea i va proposar que aquests diners es destinin a incentivar contractes de joves que puguin rellevar els grans. «Estem amb un atur desbocat», va recordar la diputada i portaveu d’En Comú Podem Aina Vidal a la Sexta.

Més satisfet amb la mesura es va mostrar Ferran Bel, portaveu del PDECat, al Congrés, que va admetre haver parlat «en les últimes setmanes» d’aquesta proposta amb Escrivá. Bel creu que acostar l’edat efectiva de jubilació a l’edat legal «pot contribuir a la sostenibilitat del sistema» i va recordar que la reforma del sistema de pensions és una de les que Brussel·les «està demanant a l’Estat» i que, per això, «condiciona» l’arribada de fons europeus per afrontar la crisi.