La lluita contra la pandèmia a Espanya

Urkullu demana a Sánchez prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig

  • El ‘lehendakari’ reitera els temors que les autonomies afrontin una incertesa jurídica per imposar restriccions

GRAF311  VITORIA  22 12 2017 - El lehendakari  Inigo Urkullu  opina ante los medios de comunicacion sobre los resultados de las elecciones autonomicas de Cataluna celebradas ayer  a su llegada hoy al Parlamento Vasco en Vitoria  donde hoy el pleno aprueba el proyecto de presuntos de Euskadi para 2018 gracias al acuerdo alcanzado entre los partidos que sustentan al Gobierno Vasco -PNV y PSE-EE- y el PP  EFE  David Aguilar

GRAF311 VITORIA 22 12 2017 - El lehendakari Inigo Urkullu opina ante los medios de comunicacion sobre los resultados de las elecciones autonomicas de Cataluna celebradas ayer a su llegada hoy al Parlamento Vasco en Vitoria donde hoy el pleno aprueba el proyecto de presuntos de Euskadi para 2018 gracias al acuerdo alcanzado entre los partidos que sustentan al Gobierno Vasco -PNV y PSE-EE- y el PP EFE David Aguilar / David Aguilar (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, que prorrogui l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, data en què decau l’actual decret. En una entrevista a Radio Euskadi, Urkullu ha advertit que sense estat d’alarma, les autonomies viuran una situació «molt delicada», amb problemes jurídics per mantenir les restriccions contra el coronavirus.

Des que Sánchez va apuntar que no té intenció de prorrogar l’estat d’alarma, els governs autonòmics temen un caos legal. Alguns, com el d’Euskadi, València o Andalusia, han estat alertant dels problemes que poden tenir per imposar i fer complir restriccions. Dependran que la justícia avali les mesures. 

El ‘lehendakari’ ha remarcat que la pandèmia «existeix i existirà durant molts mesos encara, fins que arribi la immunitat de grup» i, tot i que «la llum d’esperança» són les vacunes, el flux d’arribada de dosis i la seva administració són una incertesa, per això no es pot plantejar un escenari de final de les mesures restrictives. Per això, ha considerat «necessari mantenir l’estat d’alarma» i ha demanat al president que «sigui conscient» que les comunitats autònomes necessiten garanties jurídiques.

Notícies relacionades

Si el Govern no renova l’estat d’alarma, «en la societat hi pot haver una relaxació i un excés de confiança» i, a més, les institucions es veuran «en una situació d’incapacitat operativa» per adoptar mesures sanitàries que evitin contagis i «amb insuficiència de garanties jurídiques», ha reflexionat.

Ha explicat que sense l’estat d’alarma no es podran mantenir les limitacions dels drets fonamentals i, per tant, no es podran mantenir prohibicions de grups de persones o les limitacions de mobilitat o el toc de queda, per exemple. De cara a l’estiu, ha dit, «hauríem de ser encara més estrictes» que l’any passat en el compliment de les mesures sanitàries a causa de l’alta pressió hospitalària que hi ha ara i que no hi va haver l’estiu anterior, perquè s’acabava d’acabar el confinament total.