Congrés i Senat

El Parlament veu en el vot femení de Campoamor l’actual democràcia plena

  • ERC, PNB, EH Bildu i JxCAT no han acudit a l’homenatge

El Parlament veu en el vot femení de Campoamor l’actual democràcia plena
1
Es llegeix en minuts

Les Corts Generals han instat la societat i els partits polítics a continuar treballant per la igualtat entre homes i dones per fer-la «efectiva i real», i han enaltit el llegat feminista que va deixar la jurista i política Clara Campoamor (1888-1972) a l’impulsar el vot femení que ha conduït a la plena democràcia actual.

La reina Letizia ha presidit aquest dilluns l’acte d’homenatge al Congrés a la política feminista Clara Campoamor, pel 90 aniversari de l’aprovació de vot femení, en el qual la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha anunciat que tornarà a reeditar-se el «Premi Dona i Parlament Clara Campoamor».

L’antic escriptori de la diputada així com objectes personals i dos llibres que va escriure sobre els drets de la dona i el vot s’exposen des d’aquest dimarts a la sala que porta el seu nom.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha assenyalat que amb l’acte d’aquest dilluns s’inicia una sèrie d’activitats de commemoració que s’estendran durant tot l’any fins a arribar a l’1 d’octubre, data d’aprovació de l’article 36 de la Constitució de 1931 que consagrava el dret de sufragi de les dones en igualtat amb els homes. Una aprovació que tant Batet com la presidenta del Senat, Pilar Llop, han destacat que no va ser fàcil i que es va aconseguir des del debat i la discrepància ja que el vot femení va ser aprovat per 161 vots a favor i 121 en contra.

Notícies relacionades

La vicepresidenta primera ha anunciat que es reactivarà la concessió del «Premi Dona i Parlament Clara Campoamor» després d’anys sense convocar-se, l’objectiu del qual és reconèixer aquelles obres, treballs o estudis d’especial rellevància que versin sobre la participació de la dona en la vida pública i, especialment, en l’activitat parlamentària.

Per a Calvo, l’homenatge a la diputada de la II República, del qual s’han absentat els portaveus d’ERC, PNB, EH Bildu i JxCAT, és un acte d’«aparent senzillesa», però que el Govern considera d’«importància capital». Entre els representants dels partits han acudit la portaveu del grup parlamentari socialista, Adriana Lastra; la portaveu del PP, Cuca Gamarra; la diputada d’Unides Podem Sofía Castañón; la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas; el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros; la diputada de Més País Inés Sabanés; i el diputat d’UPN Sergio Sayas.

Temes:

Congrés