Investidura encallada

Els comuns apressen Illa a trucar a Aragonès per negociar el Govern

  • Els socialistes, disposats a col·laborar amb els republicans si se centren en les polítiques d’esquerres i no en la independència

Els comuns apressen Illa a trucar a Aragonès per negociar el Govern
1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns no renuncien que a Catalunya hi hagi un Govern d’esquerres. Malgrat que ERC prioritza l’aposta per un Executiu independentista, que negocia amb JxCat i la CUP, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha reclamat a Salvador Illa i Pere Aragonès que es posin en contacte per intentar un pacte alternatiu.

En concret, Mena ha demanat a Illa que truqui al líder d’ERC per a aconseguir el recolzament dels republicans, que seria imprescindible perquè el candidat socialista es convertís en president de la Generalitat.

En resposta a l’entrevista a EL PERIÓDICO en la qual Illa diu que no renuncia a ser investit davant la «via morta» en què es troben les negociacions entre els partits independentistes, el portaveu dels comuns ha afirmat: «El que demanem a Illa és que, si és la seva proposta, la treballi, perquè les propostes no cauen del cel. Impliquen interlocutar amb la gent. Seria una bona idea que Illa truqués a Aragonès i li demanés una reunió, i que parlin».

Els comuns, ha afegit, estarien «encantats de col·laborar» en les reunions entre el PSC i ERC si s’obre aquesta via de negociació. 

Notícies relacionades

També la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha demanat a ERC que aposti per una alternativa d’esquerres liderada per Illa. Ha precisat que els socialistes podrien compartir Govern amb els republicans sempre que aparquessin la independència i se centressin en les polítiques d’esquerres.

«No és que no vulguem governar amb un partit independentista, és que no volem governar amb aquell que tingui com a prioritat saltar-se les lleis, desobeir o com a objectiu prioritari la independència. Si ERC prescindís d’això, evidentment ens ho podríem plantejar», ha explicat Romero.