Gestió de la pandèmia

Ayuso i Sánchez busquen el xoc per mobilitzar els seus davant el 4-M

  • El president acusa el Govern madrileny de no comunicar tots els contagis en unes declaracions sense càmeres

  • La dirigent del PP apel·la de manera contínua al cap de l’Executiu i obvia el candidat Gabilondo

Ayuso i Sánchez busquen el xoc per mobilitzar els seus davant el 4-M
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso estan buscant aquests dies el cos a cos per mobilitzar els seus respectius electorats davant els comicis autonòmics del 4 de maig. No hi ha declaració de la presidenta de Madrid en la qual no apel·li el cap de l’Executiu: «El president del Govern o menteix o està ocultant dades de les vacunes», va llançar dimecres. Un dia després el va instar a «estudiar totes les vies» per aconseguir vacunes, també la russa. I el dirigent socialista també fa el mateix, amb càmeres i sense (tot i que amb periodistes). Aquest tu a tu entre els dos deixa de costat al candidat del PSOE a la comunitat, Ángel Gabilondo, amb una tendència àtona a les enquestes i centrat en el missatge que el Govern serà «seriós» davant el desgavell amb què caricaturitza l’Executiu regional.

Segons admeten a l’equip d’Ayuso, aquesta estratègia del xoc (ja practicada durant el confinament en aquelles conferències de presidents autonòmics en les quals la dirigent va aconseguir col·locar-se al focus cada setmana) li permet aparèixer com una víctima de la Moncloa alhora que enforteix el seu perfil polític i s’erigeix en un referent per al votant de dretes. Totes aquestes picabaralles suposen hores d’informatius i pàgines de diaris. El sondeig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) d’aquesta setmana assenyalava que Ayuso és la presidenta preferida per al 64,6% dels votants de Vox, en detriment de la candidata ultra, Rocío Monasterio (25%). El 61% dels que van apostar per Ciutadans en les eleccions del 2019 també prefereixen l’aspirant del PP més que al cap de cartell dels taronges, Edmundo Bal.

«És ell qui sempre polaritza amb la Comunitat de Madrid, posant en dubte tot el que fem»

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid

Després que dimarts Sánchez i Ayuso competissin per veure qui es penjava millor la medalla de l’accelerada al ritme de vacunació, a finals de setmana tots dos s’han embolicat per la gestió global de la pandèmia. Sánchez no es va atrevir divendres a dir davant les càmeres el que havia dit sense elles, tot i que va deixar l’encàrrec: amb les dades oficials sobre la taula, va afirmar, Ayuso no té cap motiu per treure pit del seu treball en aquesta crisi sanitària a Madrid. El cap de l’Executiu, de visita a Dakar (Senegal), havia qüestionat dijous a la nit en un grupet amb periodistes la comptabilització de les dades de contagi per part de les autoritats madrilenyes, va informar l’Agència Efe. Va assegurar que no registren totes les persones infectades. Una notícia que Ayuso no va tardar a respondre de bon matí: «El lladre es pensa que tots roben». «No pot ser que una Administració superior arremeti contra una altra d’inferior», va rematar Ayuso, endinsant-se en el seu victimisme.

«Les xifres són molt més expressives que les paraules. Serietat i responsabilitat i treballar per reduir aquesta corba de contagis»

Pedro Sánchez, president del Govern central

El president del Govern no es va atrevir a deixar gravat que l’Administració madrilenya menteix, però sí que va afirmar que les xifres «parlen per si soles» i va exigir a la cap de l’Executiu regional que es posi a «treballar per reduir la corba de contagis». Sánchez portava les dades oficials apuntades per destacar-les: la incidència de contagiats en els últims 14 dies per cada 100.000 persones és de 315 casos a Madrid, xifra molt superior a la mitjana espanyola (174). «Quan una comunitat està per sobre dels 250, la situació és de risc molt alt», va avisar. Respecte als llits uci ocupats per pacients de coronavirus, va assenyalar que a Madrid suposen un 38,56% i la mitjana espanyola se situa en un 20,26%. «Les xifres són molt més expressives que les paraules», va remarcar

Notícies relacionades

El comentari als periodistes sobre les xifres falses també va obtenir el retret del viceconseller madrileny de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, que va demanar a Sánchez, sense èxit, que aportés proves o demanés excuses.

El líder del PP, Pablo Casado, va exigir a Sánchez que convoqui de manera «immediata» una reunió de la Conferència de Presidents per aclarir el marc legal que s’aplicarà una vegada que acabi l’estat d’alarma, el 9 de maig, i que el Govern ofereixi explicacions davant el «batibull» de la vacunació. Aquest òrgan de coordinació entre autonomies i la Moncloa no se cita des d’octubre.