Segon recurs d’empara

Suspès una altra vegada l’ingrés a la presó dels de Blanquerna fins que es pronunciï el Constitucional

  • L’Audiència de Madrid ha ordenat la recerca i captura de dos dels 14 condemnats a penes de fins a 2 anys i 9 mesos de presó

  • Dos més estan pendents de la sol·licitud d’indult que han presentat per evitar l’empresonament

Grups d’ultradreta, ahir, davant el Centre Blanquerna de Madrid.

Grups d’ultradreta, ahir, davant el Centre Blanquerna de Madrid. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El sistema espanyol és tan garantista que quan el Tribunal Suprem corregeix una sentència, perquè així l’hi ordena el Constitucional, els condemnats poden tornar a impugnar la segona resolució davant el tribunal de garanties. Això és el que ha passat amb els condemnats per l’assalt al centre cultura Blanquerna, a Madrid, l’11 de setembre del 2013. L’Audiència de Madrid acaba de tornar a suspendre l’ingrés a la presó de 10 dels 14 condemnats per donar temps al Constitucional a tornar a pronunciar-se sobre les penes d’entre 2 anys i 7 mesos i 2 anys i 9 mesos de presó que se’ls va imposar per un delicte de desordres públics en concurs ideal amb un delicte contra el dret de reunió.

Dos més es troben en recerca i captura i dos més esperen la tramitació de l’indult que han sol·licitat, per la qual cosa el seu ingrés a la presó també es troba suspès. Des del Tribunal Superior de Justícia de Madrid s’ha informat de la suspensió del termini, que finalitzava aquest dimecres, perquè ingressessin a la presó per complir la sentència dictada pel Suprem en compliment de la del Constitucional que el gener de l’any passat va estimar parcialment el recurs d’alguns dels acusats contra la primera resolució de l’alt tribunal.

Notícies relacionades

El custodi de la Carta Magna, que ara haurà de tornar a pronunciar-se, va ordenar al Suprem que retirés l’agreujant de discriminació ideològica i el subtipus agreujat del delicte de danys en béns d’ús públic, amb els quals l’alt tribunal havia agreujat fins als quatre anys de presó la pena originalment imposada per l’Audiència de Madrid. En la seva sentència, el Suprem havia estimat parcialment els recursos de la Fiscalia i de la Generalitat contra la dictada el 19 de febrer de 2016 per l’Audiència Provincial de Madrid, que es va limitar a condemnar els acusats a penes d’entre 6 mesos i 8 mesos de presó per delicte de desordres, amb l’atenuant de reparació del mal, i multes d’entre 1.800 i 2.400 euros per un delicte de danys.

Al revisar-la en cassació, el Suprem va elevar aquesta condemna amb l’aplicació dels agreujants, després retirats pel Constitucional a l’entendre-les una vulneració dels drets dels condemnats per haver-se fet sense haver-los donat audiència.