Fiscalització als partits

El Tribunal de Comptes denuncia una factura oculta d’un míting d’Abascal a València

  • L’organisme fiscalitzador assenyala a Fira València per no informar del cobrament de 33.000 euros de Vox

El Tribunal de Comptes denuncia una factura oculta d’un míting d’Abascal a València
2
Es llegeix en minuts

Va ser el míting més multitudinari de la campanya de les eleccions generals del 2019 al País Valencià. Vox va escollir un dels pavellons de Fira València per al gran acte en el qual Santiago Abascal va ser aclamat per 7.500 persones tot just tres dies abans que la formació d’ultradreta es convertís en la tercera força més votada a Espanya. El recinte firal va facturar 32.812,49 euros, però la despesa va poder escapar del control i la fiscalització del Tribunal de Comptes perquè no es va informar en els termes que exigeix la normativa.

Un any i mig després, l’organisme ha inclòs aquest incompliment de la llei electoral en un informe que analitza les comptabilitats dels partits. El tribunal precisa que és el proveïdor del servei –en aquest cas Fira València– el que tenia l’obligació de comunicar els detalls del cobrament, al superar els 10.000 euros.

Els ultres, els més mal parats

Ara bé, l’ens descarrega part de la responsabilitat d’aquest tipus d’omissions en les formacions polítiques, ja que han de deixar clar als seus proveïdors l’obligatorietat d’aportar la informació de totes les despeses facturades dins del termini perquè s’incloguin en la comptabilitat electoral i pugui garantir-se la seva fiscalització.

Vox és el partit que més malparat surt de l’informe, ja que el Tribunal de Comptes proposa retallar-li en 72.600 euros la seva subvenció electoral, a l’haver computat com a despesa 36.600 euros en espais publicitaris de televisions privades, malgrat que la llei no ho permet.

Notícies relacionades

Uns altres vuit proveïdors tampoc van informar de factures superiors a 10.000 euros amb diversos partits, entre ells Ifema, que va acollir un míting de Unides Podem a Madrid per 33.767 euros. Però la companyia amb més cobraments sense declarar és Facebook: va ocultar rebuts per 815.539 euros.

Subvenció denegada a Compromís

L’òrgan fiscalitzador ja va retreure a la multinacional tecnològica que no comuniqués una sèrie de despeses electorals facturades a Compromís per 10.858 euros en les últimes eleccions municipals. En relació amb l’últim informe del Tribunal de Comptes sobre les generals, la coalició valencianista ha presentat al·legacions després de negar-se-li el dret a una subvenció per cobrir despeses de propaganda electoral per 173.127 euros. Més Compromís argumenta que es va integrar al grup parlamentari plural del Congrés, però l’organisme insisteix que no compleix els requisits per cobrar l’ajuda en virtut dels seus resultats electorals.