Dona la raó al FJI

El Suprem anul·la l’acord del CGPJ i Justícia sobre càrregues de treball per no consultar a les associacions de jutges

  • Considera difícil d’entendre que per a un pacte tan important no es consultés als qui entre les seves funcions tenen la de determinar el nivell de resolució

El Suprem anul·la l’acord del CGPJ i Justícia sobre càrregues de treball per no consultar a les associacions de jutges
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha anul·lat l’acord que el Consell General del Poder Judicial i el Ministeri de Justícia van adoptar el desembre del 2018 per a la determinació del sistema de mesurament de la càrrega de treball dels òrgans judicials, perquè no van consultar a les associacions de jutges, malgrat la seva transcendència i que, entre les seves finalitats, figura la determinació d’aquest extrem. El Suprem estima per aquesta raó el recurs contenciós-administratiu interposat per l’associació de jutges Fòrum Judicial Independent.

La sentència analitza el règim jurídic de les associacions judicials, que reflecteix que tindran com a fins lícits la defensa dels interessos professionals dels seus membres en tots els aspectes i la realització d’activitats encaminades al servei de la justícia en general i dels valors constitucionals; atorgant-los així mateix la facultat d’elaborar informes o propostes més enllà o fora dels casos legal o reglamentàriament previstos.

Afegeix que s’ha de pressuposar, perquè seria il·lògic el contrari, que les associacions judicials tindran un coneixement actualitzat de la situació real dels òrgans jurisdiccionals i de les seves dificultats, si existís, per a l’assoliment del que exigeix la satisfacció d’aquell dret fonamental. «I si el tenen i si l’acord impugnat té com a única finalitat determinar la càrrega de treball que pugui suportar un òrgan jurisdiccional, hem d’afirmar que l’adopció d’un acord com aquest, de tantíssima transcendència, exigeix obrir-los un curs de participació eficaç», diu el Suprem.

Debat profund i necessari 

Notícies relacionades

Segons la Sala, «no es pot afirmar que la falta de participació efectiva de les associacions judicials no afectés ni menyscabés de manera significativa el necessari i profund debat que s’ha d’exigir per a l’adopció d’un acord com l’impugnat, ni negar, en bona lògica, que aquest hagués pogut variar, no en aspectes nimis o mancats de rellevància, si s’hagués facilitat la participació que es troba en falta». 

D’altra banda, la sentència afegeix que no seria fàcil tampoc d’entendre que «per a l’adopció d’un acord com a aquell es pogués prescindir també de la participació dels òrgans de govern intern dels tribunals i jutjats, ja que el seu coneixement actualitzat de la situació d’uns i d’altres no sembla gens dubtosa. Ni prescindir tampoc, per la mateixa raó, de la participació de les associacions de les quals formen part els qui dirigeixen dia a dia l’oficina judicial, afectada, com no pot ser de cap altra manera, per la determinació de la càrrega de treball que hagi d’atendre».