Mesa del Parlament

Els comuns busquen recolzaments perquè Ferro substitueixi Cuevillas

  • El partit vol que ERC es replantegi la seva política d’aliances i deixi de prioritzar JxCat

Els comuns busquen recolzaments perquè Ferro substitueixi Cuevillas
1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns s’han mogut ràpid i han proposat el seu diputat Lucas Ferro com a alternativa a Aurora Madaula per substituir Jaume Alonso-Cuevillas a la Mesa del Parlament, després que l’exadvocat de Carles Puigdemont fos purgat per qüestionar en públic la idoneïtat de mantenir un xoc permanent amb l’Estat a totes les institucions. L’objectiu, a més d’aconseguir un lloc a l’òrgan –ells mateixos ho veuen difícil en privat–, és posar ERC davant el mirall i intentar que es replantegi la seva política d’aliances, que prioritza JxCat. «Hem sabut plantejar-los un plebiscit», diuen des del partit.

El portaveu d’En Comú Podem, Joan Mena, es va encarregar aquest dimarts de demanar a Esquerra que «reflexioni» i posi fi a la seva «relació tòxica» amb JxCat votant Ferro, i no Madaula, com a secretari segon del Parlament. «Volem llançar el missatge a Aragonès que el que ha fet Junts amb Cuevillas és el que voldran fer amb ell si arriba a la presidència del Govern», ja que «no estimen ningú que trenqui el seu discurs màgic i que aposti pel diàleg», va advertir. També va sol·licitar el recolzament al seu candidat de la resta de partits d’esquerra.

El PSC i el PP no descarten recolzar el candidat alternatiu

Notícies relacionades

Els comuns han postulat Ferro sense consultar-ho abans amb altres formacions. D’aquí el recel amb què la proposta va ser acollida, per exemple, en el PSC. No obstant, la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, no va descartar recolzar el candidat dels comuns, i va recordar a JxCat que el ple ha de validar qualsevol proposta. El líder del PP català, Alejandro Fernández, tampoc es va oposar a votar Ferro «si hi hagués possibilitat aritmètica». Carlos Carrizosa, de Ciutadans, va dir en canvi que el seu partit no recolzarà el candidat alternatiu a Madaula.

En vista de les circumstàncies, a JxCat li podrien fer falta els vots d’ERC per col·locar Madaula a la Mesa. Però cal veure si els xocs per la investidura fallida de Pere Aragonès com a president de la Generalitat no interferiran en la voluntat del partit de Puigdemont.