Eleccions autonòmiques

Illa entra en la campanya del 4-M i equipara Ayuso amb l'independentisme

  • El candidat del PSC considera que la presidenta madrilenya, com el separatisme català, porta els ciutadans a un “atzucac”

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Salvador Illa, un dirigent molt poc conegut fins fa any i mig, amb fama de gris, és ara un dels grans reclams del PSOE. Els socialistes d'Euskadi i Galícia van voler que participés tot el possible durant els seus mítings per a les eleccions del juliol passat en els dos territoris. Ara són els de Madrid que demanen tenir a prop l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya. Aquest dissabte, cinc dies després que el republicà Pere Aragonès no aconseguís ser investit president pel Parlament, Illa ha participat en un acte a la seu del PSOE al costat de l'aspirant socialista per als comicis del 4 de maig, Ángel Gabilondo.

Gairebé tota la seva intervenció ha estat basada a traçar paral·lelismes entre l'independentisme català i Isabel Díaz Ayuso, l'actual presidenta madrilenya i aspirant del PP, que les enquestes donen com a clara guanyadora, superant amb amplitud la majoria gràcies al recolzament de Vox. Tots dos, ha argumentat Illa, porten les seves autonomies a un “atzucac”. 

“La política que ens vol fer triar entre el blanc i el negre és inútil. Sé bé del que parlo. La política és plena de matisos, de grisos», ha assenyalat el socialista català, abans d'acusar Ayuso de «falta de lleialtat institucional», perquè «com més havíem de remar tots en la mateixa direcció, més ha aprofitat per continuar crispant». 

«És l'antipolítica», ha conclòs Illa. Davant les poques possibilitats que els sondejos atorguen a una hipotètica investidura de Gabilondo, que es presenta per tercera vegada a Madrid, l'exministre de Sanitat ha dit: «Els fanàtics i els extremistes, els que viuen del conflicte, intentaran desanimar-vos. Us ho dic per experiència. No els feu cas. Tenen por perquè saben que no tenen una gestió de què presumir». 

Crítiques a l'aturada a les vacunes

Notícies relacionades

El discurs de Gabilondo ha anat en un sentit similar. «Només hi ha dues opcions, o la democràcia o la por, o l'esperança o la confrontació. Es tracta d'elegir: o un Govern seriós per governar seriosament o el Govern de la ultradreta», ha assenyalat, tirant llenya al foc del lema amb què Díaz Ayuso es presenta a aquestes eleccions: «Comunisme o llibertat». 

El candidat del PSOE, finalment, ha criticat que Ayuso hagi decidit aturar la vacunació de més grans de 80 anys i dependents durant la Setmana Santa. Madrid és en això una excepció dins del panorama autonòmic, però altres comunitats governades pels socialistes també estan portant a terme una aturada aquests dies festius. El País Valencià, per exemple, no administrarà dosis ni diumenge ni dilluns. I Aragó és la que menys vacuna durant les festes.