Negociacions per formar Govern

La CUP alerta ERC que alguns perfils de Junts no compleixen el «gir a l’esquerra»

  • Reguant assegura que al seu partit el preocupa l’entrada de Calvet, Artadi, Tremosa o Canadell en el futur Govern

  • Els anticapitalistes avisen a Esquerra que si canvia el pacte poden retirar el seu recolzament a Aragonès: «No serà responsabilitat de la CUP»

3
Es llegeix en minuts

La portaveu de la CUP en el Parlament, Eulàlia Reguant, ha alertat a ERC que certs perfils de Junts «no responen al gir cap a l’esquerra» que tant republicans com cupaires defensen per al nou Govern, i ha advertit la composició del pròxim Executiu ha de complir aquesta voluntat, especialment per donar compliment a l’acord segellat entre republicans i cupaires.

«ERC aposta per un Govern amb polítiques d’esquerres. És evident que la conformació del govern també ha de respondre a aquesta lògica», ha afirmat en una entrevista d’Europa Press, tot i que ha afegit que no volen entrar en un repartiment de càrrecs.

La diputada cupaire ha posat com a exemple que els preocupa que el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en funcions, Damià Calvet, repeteixi en el càrrec perquè «s’ha manifestat en contra d’un dels punts de l’acord, la moratòria dels grans macroprojectes vinculats al decret llei d’energies renovables».

«Hi ha alguns perfils que per les seves polítiques anteriors, per les seves declaracions, aparentment no responen a aquest gir», al ser preguntada per diputats de Junts com Elsa Artadi, Ramón Tremosa o Joan Canadell, i ha afirmat que tenen poca confiança en aquestes persones.

No obstant, creu que «no hi hauria d’haver cap problema» en el repartiment de conselleries perquè es compleixi l’acord d’ERC i la CUP, i ha afegit que s’ha de treballar en una lògica de polítiques i de pla de Govern i no de noms concrets.

Un altre debat intern

Així mateix, ha avisat a ERC i Junts que, si hi ha algun punt de l’acord entre republicans i cupaires que desapareix, hauran de fer un nou «debat intern» per decidir el seu posicionament en vista de la investidura de Pere Aragonès perquè el pla de govern que les bases de la CUP van decidir recolzar haurà canviat.

Ha recordat que la militància va aprovar l’acord malgrat considerar-lo insuficient, i ha puntualitzat que, si es retira algun punt, no serà responsabilitat de la CUP que la investidura no prosperi: «Que quedi clar. No serà responsabilitat de la CUP, serà responsabilitat d’aquells que contra 42 diputats han decidit fer valer els seus 32».

«Hi ha un acord amb punts de mínims en què 42 diputats estan d’acord, a partir d’aquí si volen millorar-lo o ampliar-lo, parlem», ha afirmat Reguant, que veu indispensable generar indicadors i mecanismes de seguiment del futur Govern, i que ha recordat que Junts i ERC no sumen majoria absoluta i necessiten la CUP.

Sobre si confia més en ERC o en Junts per fer complir l’acordat, en el cas que sumin per formar govern, ha dit que confia menys en el partit de Carles Puigdemont, «tenint en compte que en campanya ha anat dient que pràcticament eren d’esquerres, o que no eren d’esquerres ni de dretes», però també ha advertit que tampoc poden confiar gaire en ERC per les polítiques que han aplicat quan han governat.

També ha lamentat que ERC hagi «tancat la porta a parlar» de projectes com el BCN World, el circuit de Montmeló i l’ampliació de la C-32, i ha dit que no saben si és perquè pensen que acabaran governant amb Junts o perquè estan a favor d’aquests projectes.

La CUP, ¿en el Govern?

Preguntada per si els cupaires es plantegen entrar en el futur Executiu català, la diputada ha respost que l’acord amb ERC no hi tancava la porta, però que se’ls fa «una mica estrany» entrar en un Govern que aposta per la taula del diàleg, en què la CUP no creu.

«Nosaltres no hem tancat mai la porta a res, continuem sense tancar-la», i després ha apuntat que ara mateix no està en debat entrar, però podria estar-ho en uns dies, i ha apostat per consolidar la confiança entre els partits independentistes, que considera que està trencada entre les tres forces polítiques.

La diputada anticapitalista ha avançat que pot ser que «d’aquí a un temps» puguin plantejar-se entrar al Govern en funció de com evolucioni l’acordat amb ERC, i ha situat el 2023 –quan han pactat que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança– com la data més llunyana, però ha dit que podria passar abans.

Notícies relacionades

«Dependrà de quan ERC s’adoni que el diàleg amb l’Estat és impossible, no perquè nosaltres no vulguem dialogar, sinó que perquè ells no estan disposats a parlar d’autodeterminació i amnistia», ha dit.

Ha reiterat que el 2023 és la data que han fixat per a aquesta qüestió de confiança, però ha destacat que si la relació amb ERC s’ha consolidat i es va complint l’acord «potser no fa falta la qüestió de confiança, perquè potser la confiança ja és total».