Govern de coalició

Iglesias assisteix aquest dimarts a la seva última reunió del Consell de Ministres

  • El relleu del vicepresident segon implica l’entrada al Govern de Ione Belarra

Iglesias assisteix aquest dimarts a la seva última reunió del Consell de Ministres
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, assistirà aquest dimarts a la seva última reunió del Consell de Ministres, una sortida que obliga Pedro Sánchez a portar a terme la segona remodelació en l’Executiu de coalició.

Després d’anunciar que abandonava el Govern per presentar-se com a candidat d’Unides Podem a la presidència de la Comunitat de Madrid en les eleccions del 4 de maig, Iglesias va renunciar la setmana passada al seu escó al Congrés i va avançar que avui seria l’última vegada que acudiria a la reunió del Consell.

A l’espera de confirmació oficial, si Sánchez repeteix els passos fets en el recent relleu de Salvador Illa com a ministre de Sanitat, després de la reunió del Govern anunciarà avui els canvis que introduirà al Gabinet una vegada els hagi comunicat al rei.

Dimecres, els nomenaments dels qui s’hi incorporin o modifiquin la seva comesa serien publicats al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i prometrien el càrrec davant Felip VI al palau de la Zarzuela. En principi, els canvis suposaran un simple ajust per a la substitució d’Iglesias i el manteniment a l’Executiu de la quota d’Unides Podem. Així, l’actual titular de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, sumarà a aquesta responsabilitat la de vicepresidenta tercera, mentre que qui ocupa ara aquest càrrec, la ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ascendirà a la vicepresidència segona.

Tot i que Unides Podem aspirava que Yolanda Díaz mantingués la vicepresidència d’Iglesias, no va posar finalment objeccions al plantejament de Sánchez. El president del Govern no creia oportú que Calviño, que és qui presideix la Comissió Delegada d’Afers Econòmics, estigués en l’organigrama de l’Executiu un esglaó per sota de Díaz, que forma part d’aquesta comissió com a titular de Treball.

Notícies relacionades

El relleu de Pablo Iglesias implica també l’entrada al Govern, a proposta d’Unides Podem, de Ione Belarra com a ministra de Drets Socials i Agenda 2030. Per la seva banda, Belarra serà substituïda com a secretària d’Estat per a l’Agenda 2030 pel secretari general del PCE i portaveu adjunt d’Unides Podem al Congrés, Enrique Santiago.

La remodelació és la segona que emprèn Sánchez a l’Executiu de coalició que presideix des del gener del 2020. El primer canvi d’aquest Govern el va realitzar el mes de gener passat després de la sortida de Salvador Illa com a ministre de Sanitat per ser candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Illa va ser substituït a Sanitat per Carolina Darias, que al seu torn va ser rellevada a la cartera de Política Territorial i Funció Pública pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta.