Informe al TS

L’Advocacia evita posicionar-se sobre els indults als líders del procés

  • Afirma que no pot posicionar-se per no avançar «el sentit d’una decisió que només competeix al Govern»

  • Assenyala que el «perjudici econòmic» causat pels delictes de malversació està reparat a l’entregar-se 4,1 milions

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’Advocacia de l’Estat ha evitat posicionar-se sobre la concessió dels indults als líders del procés. En un informe dirigit al Tribunal Suprem s’explica que l’Advocacia, com a part de l’Administració General de l’Estat, no pot manifestar-se sobre aquesta qüestió ja que seria avançar el posicionament final del Govern. No obstant, en el document remès al Suprem sí destaquen que s’ha reparat el mal econòmic lligat al delicte de malversació pel qual van ser condemnats alguns dels polítics catalans presos.

L’advocada de l’Estat Rosa María Seoane, en la conclusió de l’ofici remès al Suprem, no es decanta ni a favor ni en contra de la concessió de la mesura de gràcia. Per a això, s’empara amb «la personalitat jurídica única de l’Administració General de l’Estat», de la qual formen part tant l’Advocacia de l’Estat com el Govern. Segons sosté Seoane, al posicionar-se sobre aquesta matèria «s’estaria anticipant o determinant el sentit d’una decisió que només competeix al Govern».

La Sala del Tribunal Suprem va sol·licitar aquest informe de l’Advocacia de l’Estat a finals de gener perquè valoressin la petició d’indult realitzada respecte als dotze polítics catalans condemnats. A més, el TS compta ja amb un informe de la Fiscalia, que s’oposa a la concessió de la mesura de gràcia degut a la gravetat dels fets i a l’entendre que no existeixen raons de justícia, equitat o utilitat pública que justifiquin la seva aplicació. Després d’analitzar els arguments de les dues parts, el Suprem emetrà un altre informe a l’Executiu, tot i que cap d’aquests serà vinculant per al Govern, que és el que ha de decidir sobre l’aplicació dels indults sol·licitats.  

La qüestió econòmica

Notícies relacionades

No obstant, Seoane sí que s’ha manifestat sobre el delicte de malversació. «Sembla lògic que el contingut de l’informe a emetre es limiti al bé jurídic protegit que determina la condició d’ofès», remarca amb referència als diners públics malversats. En l’esmentat informe considera que s’ha reparat el mal econòmic una vegada que s’han dipositat 4,1 milions d’euros al Tribunal de Comptes. D’aquesta manera, només entra a analitzar les peticions d’indult sobre l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, ja que la resta van ser absolts del delicte de malversació de cabals públics.

Així, l’Advocacia sí que crida l’atenció sobre un fet determinant a l’hora de valorar la concessió de la mesura de gràcia, que no és cap altre que la reparació del mal econòmic que està relacionat amb la condemna pel delicte de malversació. Aquesta qüestió és rellevant perquè, al marge de no manifestar-se sobre el fons de la qüestió, l’Advocacia va demanar al Suprem que en la seva decisió sobre els indults tingués en compte els diners malversats i si han rescabalat a l’Estat el mal causat.