Negociacions per formar Govern

Junts completa el veto a Aragonès i l’aboca a una investidura fallida

  • Els postconvergents es tornaran a abstenir i Artadi situa en «dies» el pronòstic per a un acord entre les dues forces

  • El Consell per la República s’obre a reformular la seva direcció per donar més cabuda i protagonisme a ERC i la CUP

  • Esquerra demana als puigdemontistes un exercici de «responsabilitat» per a la votació d’aquest dimarts que cau en sac foradat

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Dilluns ha vist com, per fi, hi havia un moviment que pot desencallar la negociació entre ERC i Junts. El Consell per la República (CxR), amb un protagonisme en la presa de decisions estratègiques del procés que ha sigut un dels focus de dissensió entre els dos partits, ha llançat un comunicat en què s’obre a reformular la seva direcció per fer-la «col·legiada» entre partits i entitats independentistes. En l’actualitat, només els postconvergents mantenen una vida orgànica activa al CxR, i la CUP, per exemple, no hi està representada. Es pot entendre com un símptoma encoratjador perquè Catalunya, en plena pandèmia, pugui tenir, finalment Govern. Però, això sí, aquest brot verd només donarà resultats a partir de dimecres, perquè JxCat ha anunciat que, en la segona votació de la investidura, que se celebrarà aquest dimarts, mantindrà l’abstenció que ja va donar divendres. Només els nou diputats cupaires sumaran els seus vots als 33 d’ERC.

I és que les files de Carles Puigdemont no cedeixen, com va avançar aquest diari, i han ratificat el sentit del seu vot. La designació d’Aragonès serà fallida i començarà des d’aleshores el compte enrere de dos mesos perquè un postulant aconsegueixi prou suports per comandar la Generalitat o, altrament, Catalunya estarà abocada a una repetició electoral que, per ara, els independentistes desdenyen.

Estructura per debatre

La portaveu i vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, s’ha mostrat convençuda que hi haurà acord en menys de dos mesos, és a dir, que no necessitaran esgotar els terminis, però sí que requereix, ha dit, d’un lapse de temps per seguir amb les negociacions. Si bé ha situat l’acord en qüestió de «dies», no ha volgut fixar un calendari concret perquè per ara, segons ha explicat, els esculls els han impedit parlar de l’estructura del Govern i del repartiment de carteres.

«El treball que estem fent és perquè hi hagi un acord molt més concret que després no ens porti problemes. No és que no ens entenguem, la qüestió és que quan aterrem les propostes veiem que hi ha alguna disfunció», ha admès Artadi, i ha dit que Junts treballa perquè sigui un pacte de legislatura que ofereixi al Govern quatre anys d’estabilitat. «El compromís de les dues formacions és ferm a refer la confiança», ha assegurat.

ERC, per la seva banda, s’ha agafat al comunicat del CxR com un clau roent per demanar a Junts que «faci un gest de responsabilitat, «com el que tantes vegades ha fet ERC, l’última vegada, amb motiu de l’elecció de Laura Borràs com a presidenta del Parlament» i recolzi la investidura del seu candidat.

Crida a Junqueras i Rovira

El CxR ha emplaçat el president d’ERC, Oriol Junqueras, la secretària general republicana, Marta Rovira, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, així com els màxims dirigents de la CUP, de l’ANC i Òmnium Cultural a establir un «diàleg bilateral» per debatre sobre una reformulació de la governança de l’ens. L’entitat, vista tant pels republicans com pels anticapitalistes com un òrgan gairebé de propaganda de Puigdemont, s’ofereix a obrir aquest diàleg de forma immediata per debatre «des de la lleialtat i la confiança aquesta reformulació que ha de facilitar la inserció de l’esmentada direcció col·legiada en la seva estructura institucional».

Sota aquesta perspectiva, la portaveu republicana, Marta Vilalta, ha opinat que si hi ha un gest, temps hi haurà per tancar els serrells. Vilalta, com ha anat insistint en els últims dies, ha afirmat que «no hi ha diferències insalvables que impedeixin l’acord». La seva homòloga a Junts ha defensat que encara no està tancat el pla de govern i que això impedeix que votin a favor del republicà. «Demanem paciència, estem segurs que val la pena esperar per aconseguir un Govern fort i estable», ha insistit.

Carpetes pendents

Fonts postconvergents van recordar a aquest diari que els republicans van apostar per unes eleccions per al 30 de maig, per la pandèmia, per la qual cosa els nous terminis, el límit és el 26 de maig, tampoc surten dels marges del calendari. També van assenyalar que els 700 milions que Aragonès va anunciar el divendres que destinaria al pla de xoc de rescat social per la pandèmia si era investit «ja els pot fer servir ara», tenint en compte que és vicepresident econòmic i president substitut en funcions.

Notícies relacionades

Una altra carpeta que de segur es reobrirà és el del pacte entre ERC i la CUP, el contingut de la qual disgusta profundament els puigdemontistes. I la CUP ja ha advertit que si es toca una sola coma d’aquest text aprovat caldrà tornar a consultar les bases, amb un resultat fins i tot més incert del que és habitual, atès que sigui Junts qui esmeni la plana no agradaria al partit.

I, sobre el CxR, Junts mantindrà la via de la bifurcació o direcció col·legiada. Amb un president per a afers domèstics (Aragonès) i Puigdemont com a ariet a l’exterior, a més de líder espiritual del moviment independentista.