Campanya a Madrid

La condició de Vox per pactar amb Ayuso: «A l’esquerra, ni aigua»

  • El candidat de Cs, Edmundo Bal, també ha expressat condicions per a un acord amb el PP: «Polítiques taronges»

La condició de Vox per pactar amb Ayuso: «A l’esquerra, ni aigua»
1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Tant Vox com Ciutadans han expressat condicions aquest diumenge per recolzar un hipotètic govern del Partit Popular a Madrid. Vox exigirà una exclusió absoluta de l’esquerra, i, mentre el PSOE li reitera la seva disposició a pactar «amb les dues mans», Ciutadans ha admès la possibilitat de l’acord amb el PP a canvi de «polítiques taronges».

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha assegurat que el seu partit només té «una única condició» per recolzar un executiu d’Isabel Díaz Ayuso després del 4 de maig: «A l’esquerra, ni aigua».

Ho ha afirmat el que també és portaveu de la formació ultra a l’Ajuntament de Madrid a la sortida de la missa de Diumenge de Rams a la catedral de l’Almudena, on ha coincidit i conversat amb l’alcalde popular, José Luis Martínez-Almeida, i la vicealcaldessa Begoña Villacís, de Ciutadans.

Ortega Smith ha anunciat que el seu partit no demanarà càrrecs en un govern madrileny. Això, ha dit, «mai s’ha posat a la taula» ni, ha afegit, ho han demanat en altres comunitats.

«Qui vulgui parlar amb nosaltres ha de saber que mai afavorirem un govern d’extrema esquerra ni lliberticida», ha resumit el número dos de Vox. I ha recordat la línia a Andalusia i a la capital: «A la nostra primera entrada en el parlament andalús no vam exigir res i ho vam donar tot perquè l’esquerra sortís del Govern. I vam fer el mateix a l’Ajuntament de Madrid».

Petició taronja

Gairebé alhora, en una carpa de carrer de Ciutadans, el candidat a la presidència de Madrid Edmundo Bal ha admès que recolzaria el PP a canvi de «polítiques taronges».

Notícies relacionades

Bal veu el candidat socialista, Ángel Gabilondo «en un pack amb Podem i Més Podem», i li ha demanat «que no enganyi», ja que pactarà amb Pablo Iglesias «com va fer al Govern d’Espanya», informa Europa Press.

El mateix matí, en un acte del PSOE dedicat a polítiques de vivenda, el ministre José Luis Ábalos, ha advertit que «votar el PP és votar Vox; són a la mateixa muntanya». A l’esdeveniment, Gabilondo ha reiterat la seva disposició a acords no només amb l’esquerra, a «incorporar obertament, amb una mà i una altra, els que vulguin participar en aquest projecte de majories.»