Acte electoral per al 4-M

Sánchez no exclou pactes a Madrid més enllà de «la puresa esquerrana absoluta»

  • El president presenta el candidat Ángel Gabilondo com a «capaç de pactar amb les dues mans»

  • Gabilondo adverteix que, davant la ultradreta, «estem en una emergència democràtica»

Sánchez no exclou pactes a Madrid més enllà de «la puresa esquerrana absoluta»
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Pedro Sánchez no ha exclòs acords més enllà de Podem a la Comunitat de Madrid si amb això s’evita «que Madrid sigui ostatge de la dreta extrema i la ultradreta». El president del Govern, a l’acte de presentació de la candidatura d’Ángel Gabilondo a la presidència de la comunitat, ha deixat la porta oberta a pactes multicolor per als dos anys de legislatura que queden a la comunitat autònoma. En clara al·lusió a Podem ha advertit als socialistes: «Hi haurà partits que reclamen una certa puresa esquerrana absoluta, però avui a mi no em sembla que hi hagi un programa més progressista i valent que evitar que Madrid caigui en mans de la coalició ultra»

Sánchez ha cridat els votants d’esquerra a conjurar-se contra la polarització i l’extremisme que detecta a la dreta: «Ja no és la foto de la plaça de Colón: el PP i Vox volen formar el Govern de la plaça de Colón el pròxim 4 de maig», ha advertit, reiterant-ho: «El que s’està proposant és un cop de volant cap a la ultradreta enmig de la pitjor emergència econòmica sanitària i social dels últims cent anys de la història de la humanitat».

El líder del PSOE ha convidat a tancar files per evitar que es faci possible «la notícia que Madrid sigui la primera regió d’Europa governada pels ultres». Sánchez, que s’ha definit com un «madrileny orgullós», creu que «Madrid no s’ho mereix, perquè Madrid no és així, Madrid no és això. Hi ha molta gent que mira a la Puerta del Sol i no es reconeix».

I, com recordant la necessitat d’arribar a acords a esquerra i dreta, ha inclòs aquesta frase entre les definicions que ha fet del candidat i exministre Ángel Gabilondo: «És capaç de pactar amb les dues mans, sense renunciar als seus principis progressistes». Pedro Sánchez ha esbossat la clau dels pactes a què podria accedir el PSOE a Madrid segons sigui la conjuntura, un «escenari d’acords de govern amb altres forces polítiques madrilenyes basat en un principi fonamental, el rebuig de qualsevol política extremista que contribueixi al bloqueig i la polarització», perquè, ha animat, «Madrid no pot representar un enfrontament perpetu».

«Emergència democràtica»

La denúncia de l’extremisme ha sigut també l’eix de la intervenció d’Ángel Gabilondo a l’acte de presentació de la seva candidatura. El veterà professor universitari i exministre d’Educació ha definit el 4 de maig com una cita crucial: «Estem en una emergència democràtica. En la meva vida mai vaig imaginar que Madrid arribaria fins aquí. Estem davant la necessitat de mobilitzar-nos al màxim».

El candidat socialista a la presidència de la Comunitat de Madrid ha cridat els progressistes a activar-se «davant la bronca, aquesta manera de fer que és pura antipolítica», ha dit en al·lusió al govern d’Isabel Díaz Ayuso, amb una gestió que ha titllat de «carnaval de desvaris que no té cap gràcia».

«Ja n’hi ha prou d’aquesta frivolitat insuportable», s’ha queixat Gabilondo. El cap de cartell socialista ha lamentat que aquesta interrupció de la legislatura pugui provocar «que Madrid pugui arribar amb retard a la implementació dels fons europeus», i ha clamat demanant: «Cal acabar amb la vergonya de ser sistemàticament els líders de la pandèmia, la comunitat amb més ocupació de llits hospitalaris, amb més ingressos a l’uci, amb més nombre de morts i la més reticent a adoptar les mesures que salven vives, les que ens indica la ciència, que és la que ha de parlar».

Abordava aquí la part més apassionada de la seva crida, en què Gabilondo a advertit: «Ens juguem no convertir-nos en el feu europeu de la ultradreta; ens juguem viure els dos pròxims anys sota una administració basada en l’enfrontament i la irracionalitat i el foment descarnat de la desigualtat. No és una fantasia: és una amenaça i és molt real».

S’acosten canvis

En la seva intervenció, Pedro Sánchez ha reivindicat la seva acció de govern –en la línia de preservar l’objectiu, ha repetit, de «vacunació, recuperació i protecció social»– remarcant l’última dada nacional d’immunització: «Més de set milions de dosis administrades al nostre país, i més de dos milions de persones que ja tenen les dues dosis. A partir de l’abril farem un salt extraordinari en l’administració de dosis a les comunitats autònomes».

Notícies relacionades

Sánchez ha aprofitat l’acte de presentació de la candidatura per enviar dos missatges en clau interna. Un per als descontents del PSM –partit habitualment no exempt de borrasques– que aquesta vegada no han sigut inclosos a la llista electoral. «També soc militant del Partit Socialista de Madrid», ha recordat prèviament per assegurar, o ordenar: «Estic segur que empenyeran perquè Ángel Gabilondo sigui president».

L’altre missatge intern avança canvis: «Som conscients que hem de renovar el nostre ideari, com estem fent en l’àmbit federal per al pròxim congrés que celebrarem a l’octubre, i lògicament també cal renovar els equips. Afortunadament el partit socialista compta amb saba, no només saba nova, també de molta gent amb experiència de govern i gent que ve de fora i es vol incorporar». El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, l’escoltava assegut a la seva dreta.