Consell Estatal de Podem

Pablo Iglesias convida el PSOE a reeditar a Madrid el pacte de la Moncloa

  • «A Madrid també podem aconseguir un govern de coalició com el que hem aconseguit a Espanya», ha afirmat davant la cúpula de Podem

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Aquest dissabte al matí tres vegades ha convidat Pablo Iglesias els socialistes a reeditar a Madrid el pacte que va propiciar l’actual Govern d’Espanya. Contra la negativa a acords amb Podem avançada aquesta setmana pel candidat socialista Ángel Gabilondo, el líder de Podem ha afirmat en l’obertura del Consell Ciutadà Estatal del seu partit: «La nostra aposta per l’entesa entre forces progressistes a nivell estatal s’ha demostrat tremendament útil a l’hora de salvaguardar i ampliar els drets de les majories socials al nostre país. Per això penso que també ha de tenir el seu correlat a la Comunitat de Madrid».

En la seva intervenció, difosa de forma telemàtica, i davant els membres de la cúpula de Podem, Iglesias ha advertit contra qualsevol temptació socialista de buscar recolzaments a la seva dreta: «Amb les forces polítiques que han permès governs de la ultradreta i que continuen permetent governs de la ultradreta a Espanya no es poden fer uns pressupostos decents», ha assegurat.

Els seus altres dos missatges allargant la mà han sigut més expressos: «A Madrid també podem aconseguir un govern de coalició com el que hem aconseguit a Espanya», ha afirmat al final del discurs, i també ha insistit: «Hem de recuperar Madrid, i per aconseguir-ho és fonamental que aprenguem de la nostra experiència en el Govern d’Espanya».

«Eleccions crucials»

El Consell Ciutadà Estatal de Podem s’ha reunit per analitzar la situació política actual, segons ha explicat la formació en la seva convocatòria. Parlant ja com a candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Iglesias ha cridat els seus a un vot crucial, de salvació, perquè la regió «fa més d’un quart de segle que és sota l’hegemonia del PP, construït sobre la base de dos fraus a la democràcia: el ‘tamayazo’ i el finançament il·legal del PP».

Iglesias ha recordat que «tots els presidents electes de la Comunitat de Madrid pel PP han sigut imputats o condemnats per la Justícia en diferents casos de corrupció» i ha descrit la situació sota el govern d’Isabel Díaz Ayuso desplegant un memorial de retallades en sanitat, educació i serveis socials, mentre «la dreta ha convertit a la regió en un lloc per enriquir-se al caliu de la bombolla immobiliària i de les grans constructores».

El màxim dirigent de Podem ha volgut descriure en clau nacional la transcendència màxima que tenen per a ell els comicis madrilenys del 4 de maig que ve per acabar amb un nucli de resistència al govern progressista. «Ara per ara Madrid és l’únic bastió de la dreta corrupta, ben posicionada en l’Estat profund i amb enormes recolzaments en els poders econòmics i mediàtics. S’han atrinxerat a Madrid per resistir als canvis que s’estan produint a Espanya i continuar aplicant les mateixes polítiques de desmantellament del públic. Han erigit Isabel Díaz Ayuso en la líder de l’oposició del Govern d’Espanya. Per això les eleccions del 4 de maig són crucials a Madrid, i també a la resta de l’Estat».

Iglesias s’ha conjurat en clau de missió d’Estat per impedir que «el govern de la comunitat de Madrid es converteixi en la desobediència a la llei i la Constitució. Volen desconnectar Madrid del conjunt de l’Estat, de la llei i de la Constitució. És inacceptable que hagin convertit Madrid en un paradís fiscal per a rics a costa dels treballadors».

Balanç de govern

A poques dates de deixar la vicepresidència del Govern de Pedro Sánchez, Pablo Iglesias ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar la influència de Podem en la direcció del país, i, així, ha obert la seva intervenció en el Consell Ciutadà Estatal del seu partit, afirmant que «la mateixa existència del govern de coalició és un èxit d’Unides Podem; va trencar una clàusula d’exclusió no escrita».

Ho ha dit abans de repassar un llistat d’actuacions governamentals que ha atribuït a l’influx del seu partit en el gabinet, tot i que «en política de vegades no es pot arribar tan lluny com un voldria», una asserció que ha repetit dues vegades. «Si alguna cosa hem demostrat aquest últim any és que es podia limitar la publicitat de la cases d’apostes, impulsar una llei perquè només sí sigui sí, aprovar un ingrés mínim vital que es pot millorar perquè arribi a tothom, i treballarem i ho lluitarem...», ha dit Iglesias.

Notícies relacionades

La resta del seu llistat ha inclòs la reversió de «les retallades en dependència que ens va deixar el Partit Popular», el fre als desnonaments i els talls de subministrament a les famílies i vulnerables, la baixada de les taxes universitàries i la pujada de les beques, la pujada de les pensions no contributives al doble de l’IPC i el «rescat» amb 7.000 milions d’euros a pimes i autònoms. «La comunitat de Madrid ha donat 0 euros a l’hostaleria mentre que el terrible govern social-comunista li ha donat 7.000 milions», ha aprofitat per col·locar.

Aquest dissabte, Iglesias de nou ha glossat la figura de la dona que assenyala com la seva successora a la Moncloa, Yolanda Díaz: «Tothom reconeix que és la millor ministra de Treball de la història del nostre país, i tothom reconeix que pot ser la primera presidenta del Govern d’Espanya».