Camí del 4-M

Iglesias entrega la seva acta i deixarà de ser diputat aquest divendres

  • El vicepresident abandonarà el Govern central la setmana vinent després de la celebració del Consell de Ministres

  • Unides Podem registra la seva denúncia davant Anticorrupció contra dirigents del PP i Cs pels casos de transfuguisme

Iglesias entrega la seva acta i deixarà de ser diputat aquest divendres
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Aquest dijous és l’últim dia de Pablo Iglesias com a diputat nacional. El líder d’Unides Podem ha entregat la seva acta i la renúncia al seu escó al Congrés dels Diputat es farà efectiva divendres. Així, l’encara vicepresident segon del Govern podrà participar en la votació que se celebrarà aquest dijous a la Cambra baixa, segons expliquen en el seu entorn pròxim. El següent pas abans de fer el salt a la política madrilenya com a candidat a les eleccions del 4-M tindrà lloc dimarts quan abandoni l’Executiu després d’assistir al seu últim Consell de Ministres.

Després de més de cinc anys com a diputat a la Cambra baixa, Iglesias ha renunciat al seu escó per combatre contra Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. El líder d’Unides Podem tenia pensat mantenir la seva butaca al Congrés fins que arrenqués la campanya als comicis, el 18 d’abril, però un canvi de plans després de conèixer-se que la llei electoral madrilenya li impedeix estar al Govern quan registri la seva candidatura –el dimecres 31 a tot estirar– ha acabat per accelerar la seva marxa.

Dimecres passat, Iglesias va pujar a la tribuna d’oradors del Congrés en la seva última intervenció. «Perquè van ser som, perquè som seran», va recitar com a homenatge als que van lluitar contra la dictadura, fet que va despertar els aplaudiments dels grups de l’esquerra, pràcticament deserts. La ministra de Treball i successora de Iglesias al Govern, Yolanda Díaz, es va posar a plorar quan l’encara vicepresident es va acostar a ella per estrènyer-li les mans en un gest contingut per les restriccions del coronavirus.

Primer cop

Notícies relacionades

Abans de marxar del Congrés, Iglesias va llançar el seu primer moviment en clau electoral. El líder d’Unides Podem va anunciar una denúncia per presumpte delicte de suborn impropi contra el secretari general del PP, Teodoro García Egea; el president de Múrcia, Fernando López Miras, els tres diputats trànsfugues de Ciutadans i l’exdirigent Fran Hervías. Aquest dijous, la formació morada ha registrat aquesta denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció.

Per Podem, els casos de transfuguisme per fer fracassar la moció de censura presentada per PSOE i Cs contra el Govern de Múrcia es van produir en el marc de domini públic i hi va haver una compensació amb la compra de voluntats. «Comporta evidents rèdits personals, polítics i econòmics que tindrien més retribucions», assenyala la demanda, així que es poden considerar «prebendes».