Vivenda

Podem proposa un registre de contractes de lloguer per vigilar els preus

  • També suggereix crear un índex de referència on es consideri que el mercat està «tensat»

Podem proposa un registre de contractes de lloguer per vigilar els preus
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Vicepresidència Segona del Govern que dirigeix Pablo Iglesias ha plantejat al PSOE la creació d’un registre de contractes del lloguer (RCA) que permeti als poders públics vigilar els preus i tenir un control estadístic del mercat immobiliari. Aquesta és una de les mesures que Unides Podem ha facilitat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a la regulació del lloguer en el marc de la negociació de la llei de vivenda, en què Unides Podem planteja posar un límit als preus, amb penalitzacions per als que se saltin el límit.

El registre del lloguer podria ser utilitzat per l’Agència Tributària, el Poder Judicial i els altres organismes públics per emprendre les seves finalitats, i podria servir també per a la seva explotació amb finalitats estadístiques o per incloure les dades de forma automàtica en la declaració de la renda. El registre no seria obligatori, però Unides Podem planteja que tots aquells que vulguin acollir-se a ajudes al lloguer o a incentius fiscals hagin d’inscriure-hi prèviament els contractes. La inscripció, si tira endavant aquesta proposta, es faria a instàncies de qualsevol de les dues parts i inclouria, a més del contracte l’any de construcció de l’immoble, els metres quadrats i altres dades, com si disposa d’ascensor i calefacció, si està moblat o l’estat de conservació de la vivenda.

Notícies relacionades

D’altra banda, en la línia del que Unides Podem ha defensat en les últimes setmanes, la seva proposta és crear un índex oficial de referència en aquelles zones on es consideri que el mercat està «tensat», per controlar que els preus no se situïn per sobre d’aquest índex. La facultat de decretar àrees de mercat tensat recauria en les comunitats autònomes i aconseguiria «metodologies objectives» i subjectes a revisió periòdica. En aquestes zones el preu d’un nou contracte no podria ser superior a la renda consignada a l’últim contracte d’arrendament vigent els últims cinc anys. No obstant, el preu es modularia depenent de l’estat de conservació i manteniment de la vivenda, entre altres factors com l’antiguitat, altura, zones comunitàries, accés al transport públic, però en «cap cas es podrà incrementar en més del 2,5% el preu de l’índex de referència». Si un propietari cobra més dels límits legals, els inquilins podrien exigir la restitució de les quantitats percebudes en excés i els interessos legals més un 3%.

Davant aquest plantejament, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana defensa la implantació de bonificacions fiscals als propietaris que rebaixin les rendes. No obstant, tant el seu titular, José Luis Ábalos, com la ministra de Treball, Yolanda Díaz, han expressat el seu convenciment que hi haurà un acord entre les dues parts per regular el lloguer en la llei de vivenda, i en Unides Podem han assegurat que veuen el PSOE obert a estudiar la seva proposta, tot i que els socialistes ho neguen.