Conferència de Jordi Sànchez per fixar posició en les negociacions

JxCat rebutja repetir eleccions però suggereix que no hi haurà acord inicial d’investidura

  • Sànchez reclama gestionar els fons europeus en el futur Govern i que el Consell per la República de Puigdemont piloti l’estratègia independentista

  • Adverteix que no hi ha encara un pacte sòlid i demanen una aliança de legislatura

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha assegurat que el seu partit no portarà a unes noves eleccions i que el seu candidat a president és el republicà Pere Aragonès, però ha advertit que l’acord encara no està a punt i que poden passar setmanes per aconseguir-lo, amb la qual cosa ha deixat oberta la possibilitat que JxCat no recolzi Aragonès en la sessió d’investidura del pròxim divendres al Parlament.

«Saps que res ens agradarà més a la gent de JxCat que pots deixar el càrrec que ocupes i assumeixis tan aviat com sigui possible la presidència de la Generalitat, sigui d’aquí dies o unes setmanes, ens és igual però liderant un nou Govern del qual nosaltres formem part, ha afirmat Sànchez dirigint-se a Aragonès, present en la conferència juntament amb bona part dels membres del Govern, representants de la CUP i d’entitats socials.

Les condicions per al pacte

Tot seguit, Sànchez ha assegurat que no apostaran per repetir eleccions: «Que ningú s’equivoqui. Jxcat no especularà ni jugarà al càlcul de noves eleccions ni proposarà un candidat ni condicionarà qui ha de ser el candidat d’ERC». Tot seguit ha assegurat que encara no es produeixen les condicions per a un acord entre independentistes, basat en un Govern «fort», que eviti que el Govern sigui «un Vietnam». El dirigent de Junts ha assegurat que en aquest moment no hi ha prou condicions per al pacte: «Ara això encara no és possible, des de JxCat estem convençuts que en els pròxims dies o setmanes podrem dir que sí, sense por d’equivocar-nos i sense el risc de caure en experiències de desacords, deslleialtats i tensions permanents que debilitin la majoria electoral, menyscabin l’autoritat del president, decebin l’electorat i efecte a la gestió del Govern i del Parlament».

Una altra exigència: Puigdemont pilotant l’estratègia

A partir d’allà, Sànchez ha llegit fragments del llibre ‘Tornarem a vèncer’ dels dirigents d’ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira en el qual no es descarta la via unialteral i a partir d’allà ha reclamat que el Consell per la República que presideix l’expresident Carles Puigdemont lideri l’estratègia unitària: «Ens hem de preparar en tots els àmbits, i s’ha de fer en el marc del Consell per la República on s’ha de debatre i prendre decisions per definir el camí de l’embat democràtic» contra l’Estat cap a la independència, ha advertit.

Notícies relacionades

El dirigent de JxCat ha afirmat que el seu partit està disposat a «donar una oportunitat sincera i lleial a la taula de diàleg», ha apuntat, però afegint que «manifestem el nostre profund escepticisme». «Serem lleials, sincerament lleials i aquest és el meu compromís, malgrat que no som ingenus com tampoc ho són Oriol Junqueras ni Marta Rovira». Per això ha reclamat «preparar altres vies» per resoldre el conflicte amb l’Estat. I criteris per avaluar els possibles avenços en la Mesa.

Sànchez ha reclamat no arribar a un acord que siguin «compromisos buits de contingut ni avals a cegues, un Govern de coalició requereix confiances».