Nova legislatura

Borràs obre la ronda de contactes per a la investidura pendent d’un acord independentista

  • Cs, el PP i els comuns votaran ‘no’ a Aragonès

  • Borràs vol que la segona ronda de la votació sigui dimarts i no diumenge

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha iniciat aquest dimarts la ronda de contactes per a la investidura del futur president de la Generalitat amb la mirada posada en el ple que se celebrarà divendres a partir de les 10 hores a l’auditori de la Cambra catalana. Borràs ha donat el tret de sortida a les trobades amb els líders de menor a més pes en l’arc parlamentari per anunciar dijous quin és el postulant que reuneix més suports per presentar-se al debat d’investidura. Aquest dimarts és el torn del PPC, Cs, els comuns i la CUP; i demà el de Vox, el PSC, ERC i Junts.

El presidenciable d’Esquerra, Pere Aragonès, és l’únic amb opcions de convertir-se en el pròxim cap de la Generalitat –pendent de tancar un pacte de govern amb Junts i que les bases de la CUP acceptin el preacord al qual la formació ha arribat amb ERC–, tot i que el candidat del PSC, Salvador Illa, no desisteix i contactarà amb els grups parlamentaris a la recerca de suports.

Ciutadans ha donat per fet que Illa no acudirà al ple com a presidenciable i que s’acabarà així «la comèdia d’aquests mesos». I és que a les files taronges molesta que el PSC es continuï oferint com a líder del futur Executiu després d’una campanya electoral en què ha criticat amb contundència que Inés Arrimadas no provés sort després de guanyar les eleccions catalanes del 2017 per falta de suports: «Els vots dels partits independentistes sumen prou majoria per no considerar la candidatura d’Illa per a la investidura. Hi haurà un president independentista com prevèiem», ha etzibat en roda de premsa des del Parlament Carlos Carrizosa.

Carrizosa ha aprofitat la cita amb Borràs per manifestar la seva «oposició frontal» si compleix amb les «amenaces» en el sentit de «no respectar la separació de poders, les institucions, allò que dictamini el Constitucional, els jutjats i tribunals». Unes advertències a les quals s’ha afegit el PPC. Alejandro Fernández ja ha comunicat a Borràs que votarà en contra d’Aragonès i li ha expressat la seva «preocupació pel sectarisme que traslladen les informacions sobre l’eventual destitució del secretari general del Parlament, Xavier Muro, que va qüestionar la Declaració Unilateral d’Independència de la convulsa tardor del 2017, i l’ha alertat que «no podrà actuar amb impunitat i que recorrerà cada decisió il·legal que prengui».

No dels comuns a «investidures ‘fake’»

Notícies relacionades

Jéssica Albiach, la líder dels comuns, també ha transmès a Borràs que votaran en contra d’Aragonès. Però també ho faran de qualsevol altre candidat, ha dit en clara referència a Illa, que no «reuneixi els suports necessaris». «No és moment d’investidures ‘fake’», ha afirmat.

Albiach, que ha revelat que Borràs li ha traslladat que, gairebé segur, la segona votació del debat d’investidura serà dimarts –i no diumenge, com estava previst–, ha tornat a criticar la «predisposició» d’ERC a pactar amb JxCat en comptes d’intentar un «acord progressista». Quant al preacord arribat entre els republicans i la CUP, ha dit que té alguns elements «interessants», com la creació d’una elèctrica pública, però que té llacunes en punts socials i que en matèria nacional suposa una «puntada de peu cap endavant».