Comicis del 4 de maig

Sánchez explota el fet diferencial de Gabilondo: «calma» contra la «corrosió» d’Ayuso

  • El PSOE engega la seva campanya per a les eleccions a Madrid ressaltant la moderació del seu candidat contra perfils divisius com el de la president autonòmica i Iglesias

  • «Soc insuls, seriós i formal», afirma l’exministre

Sánchez explota el fet diferencial de Gabilondo: «calma» contra la «corrosió» d’Ayuso
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE no tenia pensat que el seu candidat a les eleccions de la Comunitat a Madrid fos, per tercera vegada consecutiva, Ángel Gabilondo. El pla era un altre. Tot estava preparat perquè l’exministre d’Educació es convertís en el pròxim Defensor del Poble. Però el rebuig del PP a pactar la renovació dels organismes institucionals, i sobre tot l’avenç electoral aprovat per Isabel Díaz Ayuso, han deixat els socialistes amb molt poc marge. «Aquí em teniu», ha dit aquest dissabte Gabilondo durant la presentació de la seva candidatura a la seu del PSOE, al costat de Pedro Sánchez. 

No obstant, malgrat que res ha acabant passant com s’esperava, els socialistes creuen que tenen possibilitats amb el seu aspirant, que ja va guanyar els comicis autonòmics del 2019. Les enquestes reflecteixen que Ayuso, que va ordenar l’avançament després de l’anunci de la moció de censura del PSOE i Cs contra el PP a Múrcia (finalment frustrada a través del transfuguisme), podrà continuar governant després de les eleccions del 4 de maig amb el recolzament de Vox, a qui potser hagi de fer lloc en el seu govern, cosa que deixaria entrar per primera vegada la ultradreta en la gestió autonòmica. Però els socialistes creuen que encara tenen molt terreny. En vista de perfils que divideixen tant com el d’Ayuso o el de Pablo Iglesias, que deixarà l’Executiu central per convertir-se en el candidat de Podem, Gabilondo, un catedràtic de Filosofia calmat, mai donat als histrionismes i les desqualificacions personals, té un registre molt diferent. Els socialistes s’agafen a aquest fet diferencial per lluitar. Començant pel seu lema: ‘Governar seriosament’.

«Hi ha qui aposta perquè la política sigui agressiva, corrosiva i destructora», ha afirmat Sánchez, amb referència a Ayuso. «Gabilondo representa gestió i calma», ha dit. El vídeo de la candidatura, presentat aquest dissabte, també segueix el mateix camí. Allà l’exministre es qualifica a si mateix com «insípid, seriós i formal».  

«La barra i l’insult no em representen, no en soc capaç. De vegades ho assajo, però no em surt. Jo no soc un polític de màrqueting. Soc, ras i curt, un professor», ha explicat Gabilondo durant l’acte, abans de transmetre que sent una «profunda vergonya al veure convertida la política regional en una fira de disbarats sobre assumptes seriosos». 

Les repercussions a tot Espanya

Madrid condicionarà el que queda de la legislatura espanyola. Ja ha condicionat Podem, després de l’inesperat salt d’Iglesias, que deixarà el Govern quan comenci formalment la campanya. El futur de Pablo Casado també depèn d’aquests comicis. Si Ayuso no aconsegueix revalidar el seu mandat, el PP perdrà el seu principal bastió, amb el que ha exercit l’oposició constant a Sánchez, a través d’una Ayuso que no ha dubtat a enfrontar-se a altres presidents autonòmics del seu partit per defensar les mesures laxes contra la pandèmia, malgrat les pèssimes dades epidemiològiques en la comunitat. I si la dirigent conservadora continua com a presidenta, llevat que aconsegueixi majoria absoluta haurà de governar amb l’únic recolzament de Vox, ja que Ciutadans sembla abocat a quedar-se sense representació, frustrant el gir al centre del líder del PP. 

Aquestes són unes eleccions estranyes, que paralitzaran la gestió en un moment molt compromès i el resultat de les quals només tindrà efectes durant molt poc temps: menys de dos anys, perquè la primavera del 2023 la Comunitat de Madrid haurà de tornar a votar, juntament amb la majoria d’autonomies. Sánchez s’ha aturat en aquesta anomalia.  

«Amb l’avenç electoral, Ayuso ha bloquejat ajudes de 600 milions d’euros a pimes, autònoms, comerços. Només pels interessos partidistes de la presidenta de la Comunitat», ha assenyalat el president del Govern, que també ha lligat el PP amb la «corrupció», l’«extremisme» i la incapacitat de gestionar. 

«Si alguna cosa no és Madrid en absolut és extremisme, odi, intolerància. Madrid és progrés, solidaritat i respecte. Tret de quan parlem de política. El Govern de Madrid ha sigut un erm: zero en gestió, zero en govern, zero en solucions als problemes. I en vista d’això, infinita crispació, insults, provocacions i molts focs artificials. Just el que menys necessita Madrid ara. Madrid necessita un Govern seriós, que governi seriosament, que se centri en els problemes reals de la ciutadania madrilenya. ¿Sabeu quantes lleis ha aprovat l’Executiu autonòmic? ¿Deu, cinc, quatre, tres? Una sola llei des del 2019, amb tot el que ha passat. I la llei aprovada és la que modifica el terra de la comunitat, una llei que té a veure amb allò de sempre quan governa el PP: especular», ha afirmat Sánchez, tractant, com Gabilondo, d’aterrar el debat en assumptes concrets, contra els agressius discursos d’altres formacions.

Notícies relacionades

Dimecres passat, la presidenta de Madrid va definir Iglesias com «un caribeny amb xandall que viu dels altres en mansions i amb seguicis de dones». El líder de Podem va contraatacar divendres. «És més que probable que, quan s’investigui, Ayuso sigui imputada i acabi a la presó», va afegir, sense concretar a quines conductes de la dirigent conservadora es referia.  

«L’espectacle l’hi regalem als altres. Gabilondo és l’única aposta per governar Madrid seriosament», ha acabat aquest dissabte Sánchez, sense citar en cap moment el seu encara vicepresident segon.