Acte d’ERC commemorant el seu 90è aniversari

Aragonès reclama a JxCat pactar «al més aviat possible»

  • El candidat d’ERC a president demana consensos independentistes «sense més demora»

  • Esquerra celebra a Barcelona el 90è aniversari de la seva creació com a partit

El candidato a la presidencia de la Generalitat por ERC, Pere Aragonès, durante su intervención en el acto de celebración del 90 aniversario de la fundación del partido republicano

El candidato a la presidencia de la Generalitat por ERC, Pere Aragonès, durante su intervención en el acto de celebración del 90 aniversario de la fundación del partido republicano / ERC Marc Puig

3
Es llegeix en minuts

El vicepresident de la Generalitat en funcions i candidat d’ERC a la Presidència, Pere Aragonès, ha aprofitat un acte de commemoració del 90è aniversari de la creació del seu partit per reclamar de nou «grans consensos sense més demora» que permetin formar un nou Govern. Un missatge que arriba després de les advertències de Junts a ERC d’una possible demora i falta d’acord de cara a la data límit del primer debat d’investidura, el pròxim divendres 26 de març.

Aragonès ha reclamat un Govern sense retards perquè el nou Executiu respongui a la necessitat de ser un executiu fort que afronti l’autodeterminació i la recuperació econòmica.

Aragonès insisteix així en un missatge que ja va traslladar en una conferència després de les eleccions del 14-F i en altres actes institucionals o de partit que ha protagonitzat. Aquest dissabte, ERC ha commemorat el seu aniversari com a partit en un acte a Barcelona en què també ha participat el líder de la formació, Oriol Junqueras, la portaveu, Marta Vilalta, i la secretària general, Marta Rovira.

Aragonès ha expressat la seva voluntat de «fer possible una nova Generalitat republicana que, com la de 1931 –amb referència a la república catalana proclamada per Francesc Macià (ERC)–, parteixi d’una visió progressista i d’esquerra, que es mogui amb una acció innovadora i transformadora, amb una inequívoca vocació de servei públic», ha assegurat.

El perfil del nou Govern, segons ERC

Per a Aragonès, aquesta nova Generalitat republicana ha de reflectir els resultats que –diu– van deixar les eleccions catalanes del 14-F, en les que la ciutadania va expressar el seu desig d’articular un «Govern d’esquerres, republicà i independentista».

D’altra banda, ha qualificat ERC com un partit de 90 anys d’història i compromís amb la igualtat, la llibertat i la fraternitat que «va permetre la proclamació de la república –catalana– el 14 d’abril de 1931, una jornada històrica que s’ha de continuar reivindicat com a referent viu que demostra que res és impossible i que la història no sempre està escrita pels que guanyen».

En aquest sentit, ha reivindicat el vincle entre el 14 d’abril de 1931 i el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 com «nexes d’una llarga història de lluita per la llibertat de Catalunya i per la gent de Catalunya». «Davant la repressió i el vell règim, la determinació i cadena de compromisos d’ERC és més fort que qualsevol obstacle que ens posi qualsevol Estat», ha posat en relleu. En aquest sentit, ha exigit la llibertat dels líders d’ERC empresonats per l’1-O, a qui ha defensat com «hereus d’uns ideals de república que són indissociables de les idees de llibertat i justícia».

A l’inici de l’acte s’ha reproduït un vídeo en el qual han aparegut líders d’ERC com Lluís Companys, Raül Romeva, Dolors Bassa o Carme Forcadell, entre d’altres, i en el qual es llegia: «90 anys fidels al poble de Catalunya, 90 anys amb un únic objectiu: una república catalana justa, lliure i pròspera».

«Eina sòlida»

Per la seva part, Vilalta ha celebrat que durant nou dècades ERC hagi sigut una «eina sòlida al servei de la ciutadania i protagonista de la història dels països catalans».

Notícies relacionades

També ha destacat la «bona salut en la qual es troba ERC avui, malgrat totes les vicissituds que ha passat al llarg de la seva història: presó, guerra, exili, resistència, clandestinitat, que desgraciadament continua patint 90 anys després», ha considerat.

Vilalta ha recordat els quatre presidents d’ERC que ha tingut la Generalitat de Catalunya, –Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas–, una institució que és «a les portes de tenir el cinquè: Pere Aragonès», ha vaticinat.