Des de Soto del Real

Bárcenas admet haver gravat Rajoy destruint la comptabilitat b del PP

  • Al·lega que és «el primer interessat a saber si el PP de Rajoy va ordenar el segrest» de la seva família, però no vol perjudicar la investigació judicial

  • Es remet a la seva declaració en el judici de la caixa b del PP sobre la gravació que va realitzar a l’expresident del Govern

  • Els fogons de la Kitchen: totes les claus

zentauroepp28673695 madrid 13 02 2015 politica   luis barcenas sale esta ma ana 180524112110

zentauroepp28673695 madrid 13 02 2015 politica luis barcenas sale esta ma ana 180524112110

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’extresorer del PP Luis Bárcenas va voler acollir-se al seu dret a no declarar davant la comissió sobre el cas Kitchen al Congrés dels Diputats, per no perjudicar la investigació que se segueix a l’Audiència Nacional, perquè és «el primer interessat a saber si el PP de Mariano Rajoy» va ordenar el robatori de la documentació comprometedora pel partit i «el segrest» de la seva família, amb referència a l’episodi del fals capellà que va assaltar el seu domicili mentre ell era a la presó. Però li va poder que per «una vegada és acusació» i no acusat, fet que el va portar a admetre que ell mateix va gravar l’expresident del Govern Mariano Rajoy quan va destruir els fulls de la comptabilitat b.

Bárcenas va explicar que les últimes declaracions que ha prestat a l’Audiència Nacional han sigut sota secret i que aquest no s’aixecarà fins que s’obri judici oral, moment en què estarà encantat de respondre a les preguntes dels diputats. I va anunciar el futur de moltes de les compareixences previstes, perquè a la pregunta del diputat del PSOE Antonio Sicilia de quina documentació va tenir en el seu poder el seu xòfer, Sergio Ríos, l’extresorer li va comentar que aquest també es negaria a respondre, en el seu cas, per estar imputat en l’operació Kitchen.

No obstant, al final va mirar de contestar a les preguntes el contingut de les quals entenia que no afectava la investigació com ja havia fet en el judici de la caixa b i va explicar la gravació de Rajoy i la del seu antecessor a la tresoreria del partit, Álvaro Lapuerta, les dues desaparegudes. Sobre la documentació que li van robar de l’estudi de la seva dona, Rosalía Iglesias, va remetre a l’inspector Andrés Gómez Gordo, tot i que en realitat, segons els àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo, va ser Enrique Gómez Gordo, com aquest mateix ha admès davant el jutge Manuel García-Castellón.

La compareixença de Bárcenas s’ha realitzat per videoconferència des de la presó madrilenya de Soto del Real, on compleix una condemna de 29 anys de presó per la primera època de la ‘Gürtel’. L’extresorer ja ha declarat en dues ocasions com a perjudicat a la peça de Kitchen, la número 7 del cas Villarejo, l’última vegada després de mostrar la seva disposició a col·laborar amb la justícia mitjançant l’escrit que va remetre davant la Fiscalia Anticorrupció.

En el judici per la caixa b del partit, en què ell és el principal acusat, va destacar que en l’operació Kitchen li van sostreure documentació i gravacions, en una de les quals podia veure’s l’expresident del Govern Mariano Rajoy destruint part dels papers amb la comptabilitat opaca, sense saber que l’extresorer en guardava una còpia. Va carregar així contra l’«antic PP», sota el «mandat» de Rajoy, per organitzar una operació policial per robar-li documents i gravacions que acreditarien «en la mateixa veu del senyor Rajoy» aquesta «comptabilitat extracomptable». Va apuntar, a més, al comissari Andrés Gómez Gordo, exassessor de l’exsecretària general María Dolores de Cospedal en la Junta de Castella-la Manxa, com la persona que va afirmar que «va aconseguir» els documents, segons el sumari del cas Kitchen, i qui «hauria» d’aportar aquesta gravació, si no ha sigut destruïda.

Notícies relacionades

Després de Bárcenas, el segon a comparèixer serà Miguel Bayo, un funcionari facultatiu adscrit a la Policia, al qual anomenaven «l’home del maletí», i que s’encarregava de recollir diners en metàl·lic dels fons reservats al Ministeri de l’Interior i els portava a la Direcció Adjunta Operativa de la Policia. Aquesta mateixa setmana està prevista la compareixença dels comissaris de la Policia Nacional Felipe Eduardo Lacasa Córdoba i José Antonio Rodríguez González.

El pròxim dijous 25 de març serà el torn del coronel de la Guàrdia Civil i exdirector del Gabinet de Coordinació i Estudis del Ministeri de l’Interior Diego Pérez de los Cobos i de Manuel Morocho, inspector en cap de la Policia Nacional i responsable de la investigació sobre la trama de corrupció Gürtel en el PP.