Investidura

El PSC creu que la «ruptura» entre ERC i JxCat dona opcions a Illa

  • Els socialistes transmetran a Borràs que vol ser president

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC no dona per perduda la presidència de la Generalitat. Malgrat tots els indicis, i malgrat que divendres passat la majoria independentista va fer valer el seu pes i es va coordinar en l’elecció dels membres de la Mesa del Parlament, els socialistes veuen una esquerda per on Salvador Illa es podria colar per encapçalar el pròxim Govern.

Aquest finestra d’oportunitat apareix per la «ruptura» entre ERC i JxCat, que segons la portaveu parlamentària del PSC, Alicia Romero, s’ha visibilitzat aquest cap de setmana. «En el seu discurs de divendres, la presidenta del Parlament [Laura Borràs] no va fer menció a Roger Torrent. I a l’entrevista a TV-3 d’ahir va continuar obviant-lo. I el president Torra també ha fet crítiques importants a Pere Aragonès, i avui Meritxell Budó les ha fet contra membres d’ERC al Govern. Hi ha moltes proves, i en aquest cap de setmana hem vist més exemples d’aquesta ruptura», ha dit Romero.

Malgrat que no compta, tret d’una sorpresa d’última hora, amb opcions de prosperar, el pla dels socialistes continua immutable. «Presentarem Illa com a candidat a president, tenim l’obligació i la responsabilitat que ho sigui. Interpel·lem ERC i li diem què vol, si un Govern que ja neix fracassat, la paràlisi, o un Govern d’esquerres, progressista, presidit per Salvador Illa. Necessitem un canvi de rumb», va insistir la portaveu del PSC.

Notícies relacionades

Els socialistes parlaran amb Borràs per transmetre-li aquesta idea durant la ronda de contactes que la presidenta del Parlament obrirà aquesta setmana entre els grups per buscar el candidat a president amb més suport, que tot apunta que serà Pere Aragonès. En paral·lel, volen continuar parlant amb els comuns per mirar d’edificar una alternativa al Govern independentista. I mantenen també contactes «informals» amb els altres grups, tot i que diuen que «amb qui més costa» tenir-los és amb ERC.

«Ells diuen que dialoguen molt amb el PSOE, estaria bé que ho fessin també amb el PSC», ha retret als republicans la portaveu socialista.