ANIVERSARI DEL CONFINAMENT

Sánchez davant la primera onada: de la serenitat a l’alarma

  • El president va anar afegint gravetat al seu discurs sobre el virus la setmana del 9 al 15 de març de l’any passat, que va culminar amb l’estat d’alarma

  • Va passar de reclamar calma a la població davant l’extensió de la pandèmia a avisar que Espanya estava «sola a la primera fase» d’aquesta batalla

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Fins al 9 de març de l’any passat, Pedro Sánchez amb prou feines havia dedicat temps al coronavirus a les seves intervencions públiques. Aquell dia, quan l’impacte econòmic de la pandèmia ja es deixava notar a tot el planeta, i davant l’augment de les xifres de contagis i morts a Espanya, el president del Govern va llançar el seu primer missatge. Va anunciar un «pla de xoc» per a l’economia i va demanar «serenitat». A partir d’aquí, va anar afegint gravetat a les seves paraules durant la resta de la setmana, que va culminar amb l’aprovació de l’estat d’alarma. Un repàs de les seves intervencions permet comprovar l’evolució. 

9 de març del 2020. Clausura del Congrés de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA)


Sánchez intervé a la clausura del Congrés de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA). Per primera vegada, dedica una bona part de les seves paraules al coronavirus. La Moncloa ja comença a contemplar la possibilitat de declarar l’alarma per confinar la població. No obstant, el president, després d’anunciar un «pla de xoc» econòmic, opta per transmetre tranquil·litat. «Vull llançar un missatge d’unitat, serenitat i estabilitat. Aquesta és una causa que no distingeix ni d’idees ni de colors. Davant un problema que ens afecta tots, sabem donar una resposta de país que ens protegeix tots. Tenim un sistema sanitari robust, dotat d’excel·lents professionals. Amb la col·laboració de tothom, prenent les mesures que ens assenyalen els experts, estic convençut que superarem aquest problema de salut pública», diu.

10 de març del 2020. Compareixença després del Consell Europeu extraordinari 


Sánchez reuneix de forma extraordinària el Consell de Ministres. Promet ajudes a empreses i famílies, però també comença a alertar de la magnitud d’una pandèmia que «costarà» superar. «Estem davant una emergència sanitària que superarem, però que ens costarà. Tindrem per davant setmanes difícils, dures. I ho aconseguirem abans i amb el menor mal possible si cadascun dels integrants de la societat assumim el nostre paper», assenyala.

12 de març del 2020. Compareixença després del Consell de Ministres 


Nou Consell de Ministres. Sánchez ja ha demanat als seus col·laboradors que comencin a preparar el decret que permetrà el confinament, però la decisió no està del tot presa, així que opta per no anticipar res, deixant la porta oberta. Això sí, remarca que l’Executiu farà el que «faci falta». És la seva primera roda de premsa telemàtica, sense periodistes presents, un format que es repetiria durant els mesos següents. «¿Contempla el Govern l’estat d’alarma?», li pregunten. «Estem parlant d’una situació que no és estàtica. El Govern prendrà les decisions que hagi de prendre, on faci falta i quan faci falta. He de remarcar l’excel·lent cooperació que estem tenint amb les comunitats autònomes. El model de resposta que tenim és l’adequat per a l’envergadura del desafiament que tenim per davant», contesta.

13 de març del 2020. Anunci de la declaració de l’estat d’alarma 


Sánchez torna a comparèixer, aquesta vegada sense permetre preguntes, per anunciar que l’endemà el Govern aprovarà l’alarma. El seu discurs es torna a agreujar. Remarca que això és només la «primera fase» del «combat contra el virus», i anticipa setmanes «molt dures», afegint un adverbi que fins aleshores no havia fet servir. «Estem només a la primera fase d’un combat contra el virus que lliuren tots els països del món i en particular els del continent europeu. Ens esperen setmanes molt dures. Vam dir que vindrien dies difícils i prenem mesures a l’altura de la dificultat. No es pot descartar que la setmana vinent arribem desgraciadament als més de 10.000 casos», explica.

14 de març del 2020. Compareixença després del Consell de Ministres que aprova l’estat d’alarma


Espanya, que havia començat la setmana amb 999 casos i 16 morts, ja pateix 5.753 contagis i 136 morts. Després del Consell de Ministres més llarg que es recordi (set hores, amb una petita aturada per picar alguna cosa), en què els membres del Govern han repassat el decret d’alarma article per article i han tingut un intens debat sobre les ajudes als treballadors (Podem vol mesures més contundents), Sánchez anuncia: «Durant la vigència de l’actual estat d’alarma les persones únicament podran circular per les vies d’ús públic per fer les següents activitats. L’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat. L’assistència a centres, serveis i establiments sanitaris. El desplaçament a la feina. Tornar a la residència habitual. L’assistència i cura a la gent gran, dependents, menors, persones amb discapacitat o especialment vulnerables. El desplaçament a entitats financeres o d’assegurances».