Resolució del TEDH

La justícia europea condemna Espanya per l’actuació policial a l’‘Envolta el Congrés’

La resolució dictada obliga Espanya a indemnitzar la demandant presumptament colpejada amb 1.000 euros per danys morals

El Tribunal Europeu entén que les autoritats espanyoles «han sigut incapaces d’identificar i interrogar els policies implicats

La justícia europea condemna Espanya per l’actuació policial a l’‘Envolta el Congrés’
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar aquest dimarts Espanya per no portar a terme una «investigació profunda i efectiva» dels cops policials que va rebre el 2012 una manifestant de la concentració ‘Envolta el Congrés’, refugiada en un bar del madrileny barri de Huertas.

La sentència conclou que Espanya va vulnerar l’article 3 (prohibició de la tortura) del Conveni Europeu de Drets Humans en el seu aspecte processal.

La resolució dictada obliga Espanya a indemnitzar la demandant amb 1.000 euros per danys morals. En concepte de danys materials, l’Audiència Nacional ja l’havia compensat amb 750 euros.

El Tribunal Europeu entén que les autoritats espanyoles «han sigut incapaces d’identificar i interrogar els policies implicats i avaluar correctament la proporcionalitat de les seves accions cap a la demandant».

Recorda que el jutge de l’Audiència Nacional que va acordar la indemnització va considerar que la demandant «no hauria d’haver patit aquestes lesions, perquè res fa concloure que va contribuir als actes violents després de la manifestació».

Aquesta indemnització, després del rebuig del recurs d’empara pel Tribunal Constitucional, «no va poder reparar la falta d’efectivitat de les investigacions de les autoritats sobre el caràcter desproporcionat de l’ús de la força», diu la resolució.

Ghanima Julia López Martínez (nascuda el 1986 i resident a Madrid) va assistir amb dues amigues el 29 de setembre de 2012 a la manifestació ‘Envolta el Congrés’ contra l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat presentats pel Govern.

Una vegada finalitzada, hi va haver episodis de violència entre manifestants i forces antiavalots, i les tres dones es van refugiar al bar La Brocense, al carrer Lope de Vega, a 400 metres de la Cambra baixa.

Després que persones no identificades bolquessin contenidors al carrer, els agents van entrar al bar i «van desallotjar per la força algunes persones», entre les quals la demandant.

Notícies relacionades

Tres setmanes després, va presentar una denúncia contra els agents, junt amb el comunicat mèdic de lesions per «ferida al cap que va necessitar la col·locació d’una grapa al crani, traumatisme cranial i múltiples contusions».

A més, va presentar el nom de tres testimonis, va esmentar un vídeo emès a La Sexta i la matrícula del furgó policial aparcat davant del bar. La fiscalia va sol·licitar sobreseure el cas per falta de proves.