El Govern recorre al Constitucional la llei catalana de mesures fiscals

  • La Moncloa considera que la norma introdueix una nova categoria en l’impost sobre la renda, una cosa per a la qual no tenen competències les autonomies 

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern central ha decidit recórrer davant el Tribunal Constitucional la llei catalana de mesures fiscals, al considerar que la norma introdueix una nova categoria en l’impost de la renda sobre les persones físiques (IRPF), una cosa per a la qual les autonomies no tenen competència. Aprovada el 2020, la llei presentava diversos problemes a ulls de l’Executiu. Però la majoria han sigut resolts amb la Generalitat, a través de la comissió bilateral. En concret, la Moncloa tenia dubtes sobre set dels seus articles, i en els últims mesos s’ha arribat a un acord sobre sis. 

Notícies relacionades

L’article recorregut és el 88. «Amb efectes des de l’1 de gener del 2020, i en els termes de l’article 46.1.a de la Llei de l’Estat 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, s’estableix el següent import per al mínim personal: a) El mínim del contribuent és, amb caràcter general, de 5.550 euros anuals. b) Si la suma de les bases liquidables general i de l’estalvi del contribuent és igual o inferior a 12.450 euros, el mínim del contribuent és de 6.105 euros anuals», assenyala el precepte. 

«El conflicte no és per elevar el mínim personal, sinó per crear una nova categoria», ha dit aquest dimarts la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. L’Executiu, ha continuat, no podia esperar per intentar un acord sobre aquest aspecte a la formació del nou Govern perquè si «el recurs no es planteja en les dates previstes, decau».