Diligències fiscals

Delgado afirma que les regularitzacions de l’emèrit suposaran «noves investigacions i comprovacions»

  • La fiscal general reivindica l’actuació del ministeri públic que ha permès fer aflorar 5 milions «dels espanyols»

  • Afirma que l’actuació fiscal no s’ha aturat mai i que ha seguit el ritme de la cooperació internacional

Delgado afirma que les regularitzacions de l’emèrit suposaran «noves investigacions i comprovacions»
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va treure pit per l’actuació del ministeri públic a les diligències d’investigació obertes contra el rei emèrit que han permès «fer aflorar una important quantitat de diners importants i inimaginable, al principi, de les arques públiques», més de cinc milions que són de «tots els espanyols», a través de les dues regularitzacions fiscals que ha fet Joan Carles I. Les dues posades al dia amb el fisc obligaran l’equip de fiscals al capdavant de les indagacions «a realitzar noves investigacions i comprovacions» per determinar entre altres aspectes l’origen dels diners que ha entregat.

Després de quatre hores de compareixença, Delgado va dedicar pràcticament els últims minuts a recordar que «és la primera vegada en la història d’Espanya que s’investiga un cap d’Estat, el rei emèrit, i ho fa la fiscalia espanyola amb un equip de fiscals altament qualificat». Com que es tracta d’unes diligències d’investigació que poden acabar en arxivament o en la interposició de la corresponent querella o denúncia, si s’hi aprecia l’existència d’algun delicte, va posar molta cura a explicar que el ministeri públic actua «respectant les garanties constitucionals també de l’investigat i amb absoluta reserva, fins i tot amb el risc que es parli de la inactivitat de la fiscalia, que no ha deixat de treballar».

Pendent de l’ajuda internacional

«Gràcies a aquesta investigació, que ha avançat al ritme que ens ha permès la cooperació internacional, ha pogut aflorar una important quantitat de diners a les arques públiques, cinc milions i escaig, que són de tots els espanyols», va afirmar, amb referència a les dues regulacions realitzades per Joan Carles I, una primera al desembre per 678.393 euros i una altra coneguda el 26 de febrer per 4.395.901 euros. Precisament aquesta segona posada al dia amb Hisenda es va produir després que la fiscalia cursés una comissió rogatòria a Mònaco per interrogar el cosí de l’emèrit Àlvaro d’Orleans, tal com va explicar EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Segons Delgado, aquestes regularitzacions, a més d’aconseguir fer aflorar uns diners que haurien d’haver sigut declarats a Hisenda en el seu moment per Joan Carles I, donaran noves dades a l’equip de fiscals que s’encarrega de les indagacions que els «obligarà a realitzar noves investigacions i comprovacions».

Entre aquestes, les necessàries per determinar l’origen dels diners aportats, que segons l’entorn de l’emèrit està en préstecs d’amics, i les condicions en què es va realitzar la regularització, tràmit imprescindible per determinar si d’aquesta manera aconsegueix neutralitzar el delicte fiscal que podria haver comès.