Pactes postelectorals

ERC i la CUP obren la carpeta del referèndum en la negociació del Govern

  • Les dues formacions creen espais de treball sobre «vivenda, serveis públics i per avançar cap a l’autodeterminació»

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Esquerra i la CUP avancen en la negociació del futur Govern exhibint sintonia i obren la carpeta del referèndum. En l’enèsima trobada, celebrada aquest dimarts, les dues formacions han abordat el full de ruta independentista, per ara, sense acords, però amb «coincidències».

En una roda de premsa telemàtica, el diputat electe de la CUP i membre de l’equip negociador, Xavier Pellicer, ha assegurat que les converses avancen i que els dos partits han acordat crear «espais de treball sobre vivenda, serveis públics i per avançar cap a l’autodeterminació».

ERC, com ve sent habitual, ha donat un punt de vista més succint de la marxa de les negociacions. Després de remarcar que la reunió d’aquest dimarts ha suposat «un pas endavant» i que la sintonia «és bona», els republicans s’han centrat en l’eix social, on l’acord sembla més fàcil.

El concepte ‘autodeterminació’ no apareix ni esmentat i, a tot estirar, en el seu comunicat, ERC afirma que «s’ha treballat en la construcció nacional, concretament en quins han de ser els reptes i els següents passos en el camí» de la independència. El referèndum d’autodeterminació i la negociació amb Madrid, segurament, es troben ocults en aquests «següents passos».

Els anticapitalistes posaran sobre la taula la seva exigència de celebrar un referèndum abans del final de la XIII legislatura que es posarà a caminar abans del 12 de març, una iniciativa que els republicans es van obrir a estudiar quan va ser anunciada com a part del programa electoral cupaire.

El debat sobre els Mossos

Aquesta carpeta desplaça el debat que havia planejat en les primeres trobades: el Cos de Mossos d’Esquadra (CME). Els anticapitalistes es mostren satisfets al veure que ERC abraça les mesures «urgents» en l’àmbit policial: que la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra no acudeixi als desnonaments, una moratòria en l’ús de les bales de foam i que la Generalitat es retiri de les acusacions contra activistes.

«No ens sembla malament un debat a mitjà-llarg termini sobre l’ordre públic, però aquests consensos de país no poden esperar», ha etzibat Pellicer. No només ha apel·lat ERC, també Junts i els comuns a afegir-se a les seves exigències. «Han de comprometre’s perquè són hemorràgies socials», ha reblat el cupaire.

Tant ERC com la CUP han volgut remarcar les seves coincidències en matèria social, compartint propostes per a un «rescat social» després de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19.

Notícies relacionades

Pellicer ha alertat que la CUP no serà la «crossa» del «desgovern» d’ERC i Junts; i, quant a l’assumpció de responsabilitats, ha afirmat que el seu partit no tem ostentar llocs rellevants «per fer front a qualsevol limitació de l’Estat o del Tribunal Constitucional malgrat la repressió que pugui suposar». Els anticapitalistes continuen deixant la porta oberta a «tots els escenaris possibles», és a dir, no tanquen la porta formar part de l’Executiu ni de la mesa del Parlament. Refusen parlar de cadires i es remeten al programa de govern.

Quant a la negociació en si, segons ERC, sembla que es fia ara l’èxit de les converses a les «diferents reunions de treball que aniran aprofundint» cada un dels àmbits abordats.