GENERALS D’ABRIL

El Suprem sentencia que TV-3 va vulnerar la neutralitat en les eleccions del 2019

  • La cadena va emetre en campanya una manifestació independentista a Madrid i el documental ‘Un procés dins el procés’

  • Assenyala que aquests espais recolzaven els arguments d’«algunes candidatures»

abertran47385352 madrid 16 03 2019  pol tica   manifestaci n independentista 190316230038

abertran47385352 madrid 16 03 2019 pol tica manifestaci n independentista 190316230038 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La secció 4 de la Sala Contenciosa del Tribunal Suprem (TS) ha avalat en una sentència els acords de la Junta Electoral Central (JEC) que van veure vulneració de la neutralitat informativa en dues emissions de TV-3 durant la campanya per a les eleccions generals del 28 d’abril del 2019.

La sentència, consultada per Europa Press, desestima el recurs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra els acords de la JEC, que van apreciar vulneració del respecte al pluralisme polític en dues emissions de la televisió.

Es refereix a la cobertura d’una manifestació a Madrid pel dret a decidir que van convocar Òmnium Cultural i l’ANC, i a l’emissió del documental ‘Un procés dins el procés’.

Sobre la manifestació, celebrada el 16 de març, el Suprem destaca que «els drets que volien reivindicar els convocants i els que es van adherir o hi van participar eren clarament els mateixos reivindicats per formacions concurrents a les eleccions».

Recalca que la protesta es va retransmetre sencera «durant més de dues hores amb un important desplegament de mitjans durant les quals van tenir ocasió d’aparèixer dirigents o exponents» dels partits afins a la convocatòria i que també es presentaven a les eleccions.

«Va oferir una difusió qualificada –pel temps i per la forma de l’emissió i pel curs– de missatges politicoelectorals defensats per algunes candidatures a la qual no van tenir accés les altres», analitza el tribunal a l’apreciar que la cadena va vulnerar la neutralitat informativa i el respecte al pluralisme polític, cosa que afirma que creï desigualtat entre els concurrents a les eleccions.

No va ser per interès informatiu

Respecte al documental ‘Un procés dins el procés’, els magistrats assenyalen que «tenia interès informatiu i també incidència electoral, per la qual cosa la seva emissió estava subjecta als principis de neutralitat i de respecte al pluralisme polític» que la llei electoral fixa per als mitjans públics, per la qual cosa conclou que no s’hauria d’haver emès en període electoral.

Notícies relacionades

El Suprem considera que la CCMA no ha argumentat «quina raó li exigia» emetre’l dins del període electoral, i considera que no podia ser l’interès informatiu perquè la situació de la qual es fa ressò el documental existia abans de la convocatòria de les eleccions i va continuar després de celebrades.

El tribunal considera que el documental projectava una imatge a favor dels presos de l’1-O i les seves idees, «la qual cosa no tindria la transcendència que aquí es considera si no fossin essencialment les mateixes que propugnen determinades forces polítiques concurrents a les eleccions que se celebrarien poques setmanes després d’emetre’s aquest documental», informa Europa Press.