Posicions «irreconciliables»

Sánchez acusa el PP de bloquejar la renovació del CGPJ amb els seus vetos

  • Les converses només han permès pactar per ara la cúpula de RTVE

  • El PP rebutja que el PSOE proposi Prada i Rosell, als quals considera afins a Podem

Sánchez acusa el PP de bloquejar la renovació del CGPJ amb els seus vetos
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Tant el Govern com el PP havien enviat senyals aquests últims dies en què la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i d’altres òrgans constitucionals estava a punt de completar-se. Després de dos anys de bloqueig per part del partit de Pablo Casado, la Moncloa i el cap de l’oposició anaven a firmar el seu primer gran pacte, després del pròleg que va suposar aquest dijous l’acord sobre la nova cúpula de RTVE. No obstant, aquesta matinada, després d’un altre llarg dia de reunions i trucades de telèfon, les dues parts han fet saber, en un missatge comú pactat, que hi ha «esculls» que impedeixen arribar a l’acord per ara. Pedro Sánchez ha assegurat que «ningú entén» que els populars facin un pas enrere i continuïn en el bloqueig.

«Quan es busquen acord, les parts tenen la certesa que han de renunciar a alguna cosa, sense vetos, buscant amb coratge l’acord a través del diàleg», ha sentenciat el president del Govern aquest dimecres abans de criticar durament Casado per no voler mantenir el camí d’entesa que van iniciar amb el Consell de RTVE.

«El PP havia optat pel camí de la moderació, de l’acord i del diàleg. Avui el que hem vist és tot el contrari, un PP que uns dies diu unes coses i d’altres fa la contrària», ha insistit. Així, Sánchez ha assegurat que «no s’entén» el bloqueig del CGPJ i ha demanat als populars que «recapacitin» i demostrin que «l’acord d’ahir no ha sigut flor d’un dia».

El xoc

Consultades aquest matí, fonts del Govern i del PP asseguren que no tenen previst tenir cap tipus de contacte avui ni el cap de setmana, però es resisteixen a donar tot per perdut. Casado ha convocat aquest matí els seus col·laboradors del comitè de direcció per explicar-los l’estat de la qüestió. Els ha dit que el principal problema és que el PSOE manté la seva proposta de designar com a vocals el jutge José Ricardo de Prada, que va treballar en el cas Gürtel, i Victoria Rosell, actual delegada contra la Violència de Gènere. El PP els veta tots dos per considerar-los afins ideològicament a Podem. «Quan Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s’aclareixin en les seves baralles internes, que ens truquin. Sánchez no pot pretendre reforçar la seva coalició amb Podem a costa de sacrificar la justícia espanyola», els ha dit Casado als seus.

Segons els conservadors, Prada no ha sigut elegit pels seus companys dins del torn judicial ni ha recollit avals per a això. Respecte a Rosell, Casado creu que això seria permetre «portes giratòries entre política i justícia». «La renovació d’aquest CGPJ ha de complir el requisit de la despolitització, i cap polític pot ser vocal del CGPJ com ha passat fins ara», considera el líder del PP.

Línies vermelles «irreconciliables»

Fonts del Govern van manifestar que en les converses es va constatar que les línies vermelles del Govern i les del PP són «irreconciliables» en aquest moment. Per això consideren que si algú modifica la seva actitud, tindria sentit tornar a asseure’s per negociar, però de moment no s’ha fixat un termini per a això.

En una entrevista a Canal Sur Radio, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo (PSOE), ha lamentat que el PP continuï «fent batalla d’això». «Els grups, el que fem, és complir la Constitució», ha apuntat. I la Carta Magna, ha afegit, diu «que una part d’aquests vocals, que són vuit, els ha d’elegir les Corts Generals». «[L’acord] ho farem, ho aconseguirem, tot i que costi més feina del que ens agradaria», ha assegurat sense voler fer referència a vetos ni a noms concrets.

L’equip negociador

Les converses han estat encapçalades pel secretari general de la Presidència del Govern, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea. El representant dels populars va assegurar a l’inici d’aquesta setmana que el Govern havia atès la seva petició i que el partit de Pablo Iglesias havia quedat fora de la negociació, però tant des de la part socialista de l’Executiu com des del mateix PSOE es va aclarir que qui negociava en nom del Govern ho feia en representació dels dos socis que el formen, el PSOE i Unides Podem. També des d’aquesta força política s’assegurava que no estaven relegats i afirmaven estar molt tranquils, ja que confiaven en la lleialtat dels socialistes en aquest assumpte.

Notícies relacionades

El PP va voler reactivar tot aquest procés la setmana passada, una vegada superades les eleccions catalanes al Parlament. Casado temia donar una carta a Vox, que es manifesta contrari que els dos grans partits «es reparteixin els jutges». Malgrat no pactar abans amb el Govern central, els ultres han escombrat els populars a Catalunya: 11 escons a 3.

Alhora que el CGPJ també s’està negociant la renovació del Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. Aquesta setmana només han pogut avançar amb l’elecció dels consellers de RTVE.