NOVA LEGISLATURA

El PSC presenta un pla per aïllar Vox al Parlament

  • Plantegen un acord a la resta de grups per deixar «l’extrema dreta» fora de la Taula de la Cambra

  • Demanen evitar les al·lusions personals als diptuats ultres per no augmentar el seu temps d’intervenció

El PSC presenta un pla per aïllar Vox al Parlament
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC és el primer partit que posa sobre la taula un pla per abordar la principal peculiaritat que tindrà la nova legislatura al Parlament: la presència de Vox. Els socialistes han elaborat un document, que sotmetran a debat amb la resta de grups, en què es descriu una estratègia per aïllar els 11 diputats de l’extrema dreta a la Cambra catalana, i que passa, entre altres coses, per deixar-los fora de la Mesa del Parlament.

El fet que Vox, amb el seu gran resultat el 14-F, se situï com a quarta força de la Cambra i tingui dret a grup parlamentari propi va posar en alerta la resta de formacions des de la nit electoral. Els grups d’esquerra i els independentistes van parlar de la necessitat de debatre sobre la situació, i de decidir com afrontar-la. Els socialistes recorden al seu document que en el sistema d’elecció de membres de la Mesa no «s’estableix una distribució proporcional en funció dels resultats electorals, sinó que s’escullen en tres votacions successives», el president, els vicepresidents i les secretaries.

Votació coordinada

Per això, proposen «coordinar el vot, almenys a la tercera de les votacions, de tal manera que s’eviti l’elecció d’un diputat de l’extrema dreta com a membre de la Mesa». El mateix suggereixen a les taules de les comissions del Parlament, que segueixen el mateix sistema d’elecció.

En canvi, a la comissió de matèries secretes i reservades, als intergrups i als grups de treball de les comissions «no és possible» excloure Vox, perquè el reglament disposa que estiguin compostos per un membre de cada grup parlamentari.

Notícies relacionades

Pel que fa a les ponències, el PSC proposa que la resta de grups evitin que «recaigui en un ponent de l’extrema dreta la presentació de les iniciatives». I, en relació a les iniciatives parlamentàries conjuntes, el PSC demana que els diputats dels partits que subscriguin el seu pla «no firmin cap iniciativa conjuntament amb el grup de l’extrema dreta ni amb cap dels seus diputats».

A més, els socialistes proposen que a Vox no se li faci el buit als debats, sinó que la resta de grups «facin sempre ús de la paraula als debats oberts a conseqüència de les iniciatives formulades per l’extrema dreta, per tal de fixar la seva pròpia posició.» No obstant, afegeixen que els diputats «evitaran en la mesura possible les al·lusions personals als diputats de l’extrema dreta, per tal de no ampliar el temps d’intervenció de què disposen gràcies a un torn per al·lusions».

Temes:

Parlament PSC PSC Vox