Negociacions després de les eleccions

La presidència del Parlament en suspens per les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP

  • Junts insisteix a plantejar una negociació programàtica i manté silenci sobre els càrrecs

  • La CUP debatrà si reclama presidir la Cambra mentre se succeeixen les reunions bilaterals

zentauroepp42968629 roger torrent mesa parlament bertran180417102054

zentauroepp42968629 roger torrent mesa parlament bertran180417102054

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera decisió de pes de la pròxima legislatura i que actuarà com a termòmetre dels pactes serà la presidència del Parlament. El segon càrrec institucional de més rang, després de la presidència de la Generalitat, està en l’aire ja que les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP no han arribat encara a aquest punt.

La lògica indicaria que ERC, com a vencedor en el terreny independentista, ha de presidir el futur Govern, i Junts per Catalunya, com a segona força en aquest àmbit, seria l’encarregada de gestionar la presidència del Parlament. Però ni Junts ha posat nom a la seva aposta ni l’assumpte està tancat, ja que la CUP debatrà en els pròxims dies les seves condicions per a una eventual entrada en el Govern. Entre les quals, la possibilitat de demanar la presidència de la Cambra.

El mapa d’aquest escenari obert el completen les declaracions del portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, a Ser Catalunya, en les quals aquest dimecres es mostrava «disposat a parlar de tot» amb la CUP, que ha animat a assumir responsabilitats. Mentrestant, Junts i la CUP han mantingut aquest dimecres una reunió bilateral en la qual segons la formació de Puigdemont, els cupaires en cap moment han reclamat ocupar la presidència de la Cambra catalana.

El debat a Junts

Si el repartiment de càrrecs es porta a terme en proporció amb els resultats, Junts hauria de decidir qui ocupa, entre els seus, la màxima posició de govern del Parlament. Però els de Puigdemont sostenen que encara no estan en aquest moment processal i se centren en el debat i la discussió programàtica. Respecte a això, aquest dimecres Puigdemont ha aprofitat la possible decisió del Parlament europeu sobre aixecar la seva immunitat parlamentària per carregar contra el Govern socialista. «Em sorprèn que algú se sorprengui, en la política catalana, que Pedro Sánchez no compleix la seva paraula. ¿Què es pensaven?», ha etzibat en un missatge indirecte a ERC.

Notícies relacionades

Però més enllà de la qüestió programàtica, la persona que Junts vulgui situar com a president o presidenta de la Cambra donarà pistes del debat intern sobre lideratges que viu o viurà ben aviat la formació independentista. Mentrestant, manté l’hermetisme i fonts del partit troben a faltar concrecions en les converses amb Esquerra.

Però fonts republicanes coneixedores de les converses per a la formació de Govern no van donar cap importància a les afirmacions que, des del costat postconvergent, es produeixen sobre l’estat de les negociacions. «Qui assegura que les coses no es mouen segur que no està assegut a la taula. De moment, del que s’ha parlat, les coses van bé», afirmen aquestes fonts, tot i que accepten que «encara falten moltes coses per discutir». Altres veus d’ERC, executives, són més crítiques amb els seus adversaris. «El punt més difícil és saber què vol JxCat. I potser, donat el seu embolic intern, encara no ho saben ni ells», sentencia aquest càrrec.