Fomenta la carrera policial femenina

El Parlament valida el decret per equilibrar la presència d’homes i dones als Mossos

Els empats de puntuació en la classificació dels aspirants es resoldrà beneficiant les dones

22 11 2019 - Nuevos Mossos de Esquadra han empezado hace una semana las classes en el Instutut de Seguretat Publica en Mollet del Valles - 3 alumnos de espalda conversando con los instructores -  Foto Anna Mas

22 11 2019 - Nuevos Mossos de Esquadra han empezado hace una semana las classes en el Instutut de Seguretat Publica en Mollet del Valles - 3 alumnos de espalda conversando con los instructores - Foto Anna Mas

2
Es llegeix en minuts

La Diputació Permanent del Parlament ha validat aquest dimecres el decret llei 1/2021, de modificació de la llei 10/1994 dels Mossos d’Esquadra, per garantir l’equilibri entre homes i dones a la plantilla del cos policial, amb una resolució favorable al col·lectiu femení en casos d’empat en les puntuacions.

S’ha aprovat amb els vots favorables de Junts, ERC, Cs i la CUP, el ‘no’ del PP i els comuns i l’abstenció del PSC.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha advocat per afrontar el «desequilibri existent» al cos i introduir aquesta disposició que preveu que en la resolució dels empats de puntuació a la classificació dels aspirants, es resolgui beneficiant les dones.

Les dones representen el 21% de la plantilla

Ho ha emmarcat en el context de les 435 noves places de Mossos d’Esquadra que s’han convocat, i per tal de «revertir el desequilibri entre sexes que existeix al cos de Mossos actual, en què les dones representen el 21%» i apressa a mostrar la carrera policial com una carrera de futur per a les dones, en les seves paraules.

Per a Sàmper, els Mossos han de ser «un reflex de la societat», per la qual cosa aquest decret preveu un augment del col·lectiu femení a la plantilla, més presència als posts de comandament i normalitzar la presència de dones en unitats tradicionalment masculinitzades.

Defensa del pla d’igualtat

Al debat, la diputada de Cs Marina Bravo ha retret a Sàmper que aquesta modificació no farà que les nenes a Catalunya tinguin més oportunitats», li critica que no s’hagi aprovat encara el pla d’igualtat, i que no hagi condemnat, al seu judici, els actes violents per l’empresonament del raper Pablo Hasél.

El diputat del PSC David Pérez creu que aquesta mesura és pràcticament irrellevant perquè només preveu casos d’empat i beneficiarà poques dones. Sobre les protestes per Hasél, ha retret al Govern «enviar Mossos a posar fre a aquells que saquegen i participar del relat que la violència ve d’ells».

Per part dels comuns, Jéssica Albiach creu que aquest decret és una «presa de pèl», que tindrà una incidència mínima i considera que fan falta mesures més ambicioses –perquè només preveu beneficiar les dones en els casos d’empat– i retreu al conseller que s’hauria d’avançar en el pla d’igualtat.

El diputat Vidal Aragonés (CUP) ha afirmat que li sembla un decret «molt de mínims» però que vota a favor perquè pot tenir una petita afectació positiva per a les dones. La CUP sobre les protestes per Hasél ha instat Sàmper a respondre la setmana que ve a la seva compareixença si considera violència quan hi ha danys sobre les coses.

ERC i Junts, a favor

Notícies relacionades

La republicana Marta Vilalta creu que el decret és un pas positiu però aposta per continuar en la feminització del cos dels Mossos, incrementar les dones als comandaments i la formació en feminisme. Sobre les protestes per Hasél, ha criticat la «barbaritat democràtica de l’Estat» i defensa el dret a la protesta i que no es criminalitzi el cos de Mossos.

Finalment, la diputada Gemma Geis (Junts) ha apuntat que es tracta d’una «mesura discriminatòria positiva» a favor de les dones per garantir el seu equilibri als Mossos, i considera que un dels debats de cara a la pròxima legislatura ha de ser sobre el model de policia que es vol per al segle XXI.