Canvis en el ministeri

Iceta tria com a mà dreta el cap de campanya d’Illa

  • Víctor Francos, un dels principals assessors del PSC, serà el nou secretari d’Estat de Política Territorial

Iceta tria com a mà dreta el cap de campanya d’Illa
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va perfilant el seu nou equip en el ministeri i ha decidit que la seva mà dreta sigui un dels noms més habituals a la sala de màquines del PSC. Víctor Francos, que fins ara havia exercit com a cap de gabinet de Salvador Illa en el Ministeri de Sanitat i ha dirigit la campanya de les autonòmiques que va culminar amb la victòria en vots dels socialistes, serà el nou secretari d’Estat de Política Territorial i Funció Pública, segons han informat EL PERIÓDICO fonts socialistes. La que ell ocuparà és l’única secretaria d’Estat del departament que dirigeix el líder del PSC, que s’està envoltant d’antics membres de l’equip d’Illa, també en l’àrea de comunicació.

Amb aquest nomenament, Francos serà un dels encarregats d’assumir negociacions, entre altres administracions, amb la Generalitat de Catalunya, ja que a la secretaria d’Estat de Política Territorial li correspon l’impuls, direcció i gestió de la política del Govern referent a l’organització i activitat territorial, a l’Administració General de l’Estat al territori, i a les relacions institucionals amb les autonomies i els ajuntaments.

El seu paper pot ser clau, per tant, per al futur de la taula de diàleg entre l’Executiu central i el futur Govern, un òrgan que els socialistes s’han compromès a reactivar quan es constitueixi un nou govern català. A superar una investidura del Parlament per poder presidir-lo opten el mateix Illa –guanyador de les eleccions del 14-F però, a priori, amb poques possibilitats de teixir una majoria– i el republicà Pere Aragonès, després d’un possible pacte, encara per segellar, entre ERC, Junts per Catalunya i la CUP, al qual ERC desitja sumar els comuns.

Pandèmia, finançament i fons UE

Notícies relacionades

Més enllà de les qüestions que competeixen o poden afectar directament Catalunya, Víctor Francos, que serà designat com a secretari d’Estat en el Consell de ministres del pròxim dimarts, haurà d’ocupar-se també de la Covid. Els ministeris de Política Territorial i Sanitat treballen junts en aquest terreny des del Govern, en aquesta etapa de la mà amb les autonomies. Precisament la cogovernança de la pandèmia juntament amb les comunitats serà, sens dubte, un altre dels assumptes en què s’haurà de bolcar el nou secretari d’Estat, després de les friccions entre l’Executiu central i els territoris arran de les mesures a prendre contra el coronavirus.

Francos, que al llarg de la seva carrera ha exercit com a assessor de diversos dirigents del PSC –entre ells Illa, Iceta i el seu antecessor al capdavant del partit, Pere Navarro–, també haurà d’afrontar a mitjà termini negociacions entorn del nou model de finançament autonòmic que Hisenda preveu impulsar en algun moment de l’actual legislatura. I, el que és més rellevant per a aquest any i per a la recuperació econòmica, el repartiment de fons europeus vinculats a la digitalització de les administracions autonòmiques i locals.