PRIMERA TROBADA

El PSC i comuns conclouen després de la seva reunió que Catalunya necessita «un Govern progressista»

  • Primera reunió per explorar la possibilitat que Salvador Illa sigui president

El PSC i comuns conclouen després de la seva reunió que Catalunya necessita «un Govern progressista»
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSC i els comuns s’han reunit aquest divendres al matí al Parlament i han coincidit en la voluntat d’explorar un acord «que permeti un govern progressista» a Catalunya després de les eleccions del 14 de febrer, han explicat els dos partits en els seus comunicats.

Es tracta de la primera trobada presencial de la ronda impulsada pels socialistes per explorar les opcions que Salvador Illa sigui president. Els comuns, festejats també per ERC per entrar en un Govern encapçalat per Pere Aragonès, s’han vist primer amb els representants del PSC.

Per part dels socialistes, hi han participat la vicepresidenta primera del partit, Eva Granados, i els diputats electes Alícia Romero, Ferran Pedret i Raúl Moreno, mentre que per part dels comuns hi han assistit el diputat electe David Cid; la coordinadora de l’espai, Candela López; el regidor de l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí, i la secretària general de Podem Catalunya, Conchi Abellán.

En el seu comunicat, el PSC ha destacat el «bon clima i la bona entesa» entre els dos partits, i ha afirmat que en la trobada els socialistes han plantejat la necessitat d’aconseguir un acord perquè hi hagi un Govern progressista presidit per Salvador Illa.

També han abordat «qüestions relatives a l’inici de la legislatura, com la composició de la Mesa del Parlament, la distribució d’escons i la manera d’afrontar la presència de l’extrema dreta a la Cambra».

Per la seva banda, els comuns han explicat en el seu comunicat que durant la reunió també han traslladat al PSC la seva voluntat «de conformar un govern progressista» a Catalunya.

Així mateix, han abordat «la necessitat d’una estratègia conjunta de totes les forces per aïllar Vox i impedir que accedeixin a càrrecs institucionals», com la Mesa del Parlament i la Presidència de les comissions, segons informa Europa Press.

Notícies relacionades

Després de la seva victòria electoral, Illa va trucar a tots els grups excepte a Vox per comunicar-los que es presentarà a la investidura, tot i que de moment no compta amb els suports necessaris perquè prosperi, i aquesta és la primera reunió pública en què han participat per buscar aquests recolzaments.

També ha sigut la primera trobada pública dels comuns sobre la formació de govern, tot i que la formació liderada per Jéssica Albiach espera reunir-se en els pròxims dies amb ERC i la CUP.