Disturbis a Catalunya

JxCat avisa que els «errors» dels Mossos no poden quedar «impunes»

  • La CUP condiciona la negociació amb Junts al relleu de Sàmper a Interior

2
Es llegeix en minuts

Obviant el detall que gestiona la Conselleria d’Interior, JxCat ha avisat aquest dijous que «els errors comesos» per «alguns agents de la Brigada Mòbil» dels Mossos d’Esquadra «no poden quedar impunes» i ha valorat «críticament» les «situacions de violència» viscudes als carrers per l’empresonament del raper Pablo Hasél.

En un comunicat després de reunir-se amb la CUP per explorar la formació d’un possible Govern, Junts ha qualificat d’«inacceptable» la «resposta policial» a les protestes i ha apostat per «un nou model d’ordre públic». Per això, JxCat ha emplaçat la resta de formacions polítiques «a debatre al Parlament de Catalunya la reforma del model policial català».

Fruit d’aquesta reunió, la CUP ha condicionat la negociació sobre possibles acords amb Junts al fet que es faci un «gir de 180 graus» en les polítiques de seguretat i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, sigui rellevat.

El final de la «repressió»

En un comunicat, els anticapitalistes han informat de la seva reunió amb JxCat per exigir el final de la «repressió» contra manifestants, «canvis profunds en les polítiques de la Generalitat» en aquesta pròxima legislatura i també canvis immediats per resoldre l’actual situació, i així ho ha plantejat en una reunió «absolutament condicionada pel context repressiu» per les protestes contra l’empresonament de Hasél.

Durant la nit de dimecres, en la segona jornada de xocs violents entre manifestants i Mossos després de l’ingrés a la presó de Hasél, van ser detingudes 33 persones, després que en la nit anterior una jove que participava en les protestes perdés un ull per un possible impacte d’un projectil de foam.

Per a la CUP, la promesa de «transparència» dels Mossos en l’ús de projectils de foam és «totalment insuficient i poc creïble», després de les actuacions «totalment desproporcionades i fora de norma» dels agents antiavalots en els últims dies.

Actuacions injustificades

Notícies relacionades

La formació anticapitalista denuncia «càrregues injustificades, cops de porra per sobre de la cintura, cops de puny a la cara i al cos, cops de porra a la cara, furgonetes envestint manifestants, furgonetes circulant a gran velocitat entre els manifestants, bales de foam directes al cos i a la cara i una persona mutilada al provocar-li la pèrdua d’un ull».

Per tot això, afegeix el comunicat, la CUP «demana la dimissió de Miquel Sàmper» com a conseller d’Interior i avisa que tota aquesta situació representa un «clar escull que dificulta l’entesa» entre la formació anticapitalista i JxCat. «La continuïtat de les converses està totalment condicionada a compromisos i canvis clars en aquest terreny», conclou la CUP.