Amb el ‘no’ del PSOE

El Congrés rebutja la moció d’ERC que demana un referèndum d’autodeterminació a Catalunya

  • El PSOE, el PP, Vox i Cs voten en contra de la petició dels republicans catalans

  • Unides Podem es distancia dels seus socis de Govern i s’absté

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Esquerra Republicana de Catalunya no ha aconseguit els suports necessaris per tirar endavant al Congrés dels Diputats una moció per demanar la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació a Catalunya. El PSOE, el PP, Vox i Cs han votat en contra de la iniciativa que va presentar el portaveu dels republicans catalans, Gabriel Rufián, dimecres passat. D’entre els partits majoritaris, tan sols han aconseguit l’abstenció d’Unides Podem, que s’ha desmarcat dels seus socis en plena escalada de les enganxades al si de la coalició.

Tres dies després de les eleccions catalanes, Rufián va pujar a la tribuna d’oradors de la Cambra baixa per lamentar l’entrada de Vox al Parlament –«Això ja va de feixisme i d’antifeixisme»–, va reivindicar que «les esquerres independentistes i autodeterministes han guanyat» en les eleccions del 14 de febrer i es va dirigir al PSOE per preguntar-li què faran ara a Catalunya quan «l’independentisme ha guanyat amb més del 50% dels vots».

Notícies relacionades

Tot i que Rufián no hi ha fet cap referència, la moció presentada per ERC al Congrés recull la petició de celebrar un nou referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Aquest punt ha fet que el PSOE votés al costat de les tres formacions de la dreta. Tot i així, Unides Podem, favorable al dret a decidir, ha marcat distàncies amb els seus socis i s’ha abstingut. No obstant, aquest gest no ha permès tirar endavant la iniciativa.

Aquesta votació ha tingut lloc dues setmanes després que la Cambra baixa, amb el ‘sí’ del PSOE i Unides Podem, aprovés una altra moció d’ERC per instar a reactivar la taula de diàleg entre el Govern de Pedro Sánchez i el Govern català es conformi després de les eleccions de diumenge passat.