No són «els criats de ningú»

Rufián insta ERC a buscar un pacte d’esquerres amb En Comú i la CUP i sense Junts

  • «Intentem-ho i fem que predominin una vegada per sempre en un front ampli en el govern de la Generalitat», assenyala el portaveu republicà al Congrés

Rufián insta ERC a buscar un pacte d’esquerres amb En Comú i la CUP i sense Junts
2
Es llegeix en minuts

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha fet una crida aquest dimecres a la seva pròpia formació a «creure’s que la seva estratègia és la que ha guanyat al front independentista» i a buscar un pacte d’esquerres amb els comuns i la CUP, sense Junts. «No som els criats de ningú», ha emfatitzat, durant un discurs en el qual ha criticat els que identifiquen «independentisme amb etnicisme».

Rufián ha llançat aquests missatges en el Ple del Congrés al debatre’s la moció d’ERC que demana un nou referèndum d’autodeterminació a Catalunya, un text que serà sotmès a votació aquest dijous i derrotat amb els vots del PSOE, el PP, Vox i Ciutadans. Unides Podem, per la seva banda, ha anunciat que s’abstindrà.

Però més que el referèndum, Rufián s’ha centrat a defensar que «les esquerres independentistes i autodeterministes» han «guanyat» i estan condemnades a entendre’s. «Sumem com mai, i això ens obliga i ERC, com a guanyadora d’aquest bloc assumeix el lideratge de l’esmentada majoria», ha proclamat. Així, ha explicat que ERC vol «aglutinar totes les esquerres independentistes, sobiranistes i autodeterministes» i ha apel·lat directament a la CUP i els comuns.

«Intentem-ho i fem que les esquerres predominin una vegada per sempre en un front ampli en el govern de la Generalitat i que deixin de marcar-nos el ritme aquells que havien guanyat tant que pensaven que el país era seu», ha dit, en velada referència a Junts, abans de remarcar que ERC s’ha de «creure» que la seva estratègia dins de l’independentisme s’ha «consolidat» i que no són «els criats de ningú». Així, ha apostat per afrontar un nou cicle «en el qual no es digui mai més que el fill d’un andalús és un colon» i, després de destacar que l’independentisme suma més del 50% dels vots ha assenyalat que al Parlament hi haurà «74 diputats inequívocament independentistes, però, sobretot, 82 diputats inequívocament a favor d’una solució política dialoga i pactada.

Resposta de Nogueras

Notícies relacionades

Per la seva banda, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha confessat que la seva formació està «desitjant conèixer» la proposta d’ERC després que les urnes hagin avalat la via del «s’ha acabat abaixar-se els pantalons» i hagin donat un «empat tècnic» que els obliga a arribar a un acord de governabilitat.

A més, ha interpretat el ‘no’ del PSOE a la moció com un intent de «tapar» el problema català i, davant la seva abstenció ha exigit a Unides Podem que «deixi de mercadejar amb tot això i actuï d’una vegada, perquè està en el Govern. «No som aquí per anar presentant mocions ‘ad eternum’ demanant un diàleg que no arriba», ha avisat.